Articole/Știri - MIT vs REALITATE ! Ce este un accident de circulație? Ce obligații avem în cazul producerii unui accident de circulație? Pot muta mașina dacă am avut accident?

MIT vs REALITATE ! Ce este un accident de circulație? Ce obligații avem în cazul producerii unui accident de circulație? Pot muta mașina dacă am avut accident?


publicat la data 24 feb. 2023, scris de Vlad Domocos

Ce obligații avem în cazul producerii unui accident de circulație?

Ce este un “accident de circulație”? Pot muta mașina dacă am avut accident de circulație?

Pot ajunge la închisoare dacă am părăsit locul unui accident de circulație (“rutier”)?

Pot ajunge în inchisoare dacă am modificat sau șters urmele unui accident de circulație(“rutier”)?

1.Ce înțelegem prin ACCIDENT DE CIRCULAȚIE?

Conform Art. 75 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (cunoscută publicului sub denumirea “CODUL RUTIER”), ACCIDENTUL DE CIRCULAȚIE este definit ca evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții:
a)s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc;
b)a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c)în eveniment a fost implicat cel puțin un autovehicul în mișcare.

IMPORTANT -NU UITAȚI! – AVEȚI OBLIGAȚIA GENERALĂ DE ASIGURARE A VEHICULELOR ÎNMATRICULATE ȘI ÎNREGISTRATE !
ATENȚIE ! – înainte de a trece la menționarea obligațiilor incidente în materia accidentului de circulație, amintim că, în condițiile Art. 76 din OUG nr. 195/2002, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.Care este sancțiunea pentru lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație? Ce se întâmplă dacă am fost prin fără RCA valabil? Mi se reține certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare dacă sunt surprins de POLIȚIA RUTIERĂ fără asigurare valabilă?
Suplimentar amenzii contravenționale POLIȚIA RUTIERĂ dispune REȚINEREA CERTIFICATULUI DE ÎNMATRICULARE SAU ÎNREGISTRARE ȘI RETRAGEREA PLĂCUȚELOR CU NUMĂRUL DE ÎNMATRICULARE SAU DE ÎNREGISTRARE A VEHICULELOR NEASIGURATE, AFLATE ÎN TRAFIC, ELIBERÂND DOVADĂ FĂRĂ DREPT DE CIRCULAȚIE.
De asemenea, este extrem de important să cunoașteți că, deținătorul vehiculului are la dispoziție 30 de zile de la data aplicării măsurii reținerii certificatului și retragerea plăcuțelor să facă dovada asigurării vehiculului. În cazul în care deținătorul vehiculului nu face dovada asigurării în termen de 30 de zile, POLIȚIA RUTIERĂ DISPUNE RADIEREA DIN EVIDENȚĂ !

 

  2.Am avut un accident de circulație cu victimă. Ce obligații am în cazul producerii unui accident de circulație cu victime(din care rezultă moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane)?

Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat:
•    Să ia măsuri imediate de anunțare a Poliției prin apelarea SUU 112;
•    Să nu modifice sau șă șteargă urmele accidentului;
•    Să nu părăsească locul faptei;
•    Să nu consume  alcool sau substanțe psihoactive după producerea evenimentului și până la testarea concentrației alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice
( Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţiele le este interzis !). ATENȚIE ! În situația în care nu sunt respectate aceste dispoziţii, se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.

A.Pot ajunge la închisoare dacă modific sau șterg urmele unui accident?

Da. Modificarea sau ștergea urmelor unui accident constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 
Ai un dosar penal pentru modificarea urmelor unui accident de circulație? Consultă un avocat în Oradea sau Aleșd.
Sunt cercetat penal pentru infracțiunea de Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia prevăzută și pedepsită de art. 338 Cod penal (am dosar penal pentru infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia. Ce pot să fac? Apelează de urgență la un avocat ! Contactează un avocat din Oradea sau Aleșd, click aici !

B.Pot ajunge la închisoare dacă părăsesc locul faptei în cazul unui accident rutier?

Da. Părăsirea locului accidentului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Ai un dosar penal părăsirea locului unui accident rutier? Consultă un avocat în Oradea sau Aleșd.
Sunt cercetat penal pentru infracțiunea de Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia prevăzută și pedepsită de art. 338 Cod penal (am dosar penal pentru infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia. Ce pot să fac? Apelează de urgență la un avocat ! Contactează un avocat din Oradea sau Aleșd, click aici !

3.Am obligația de a anunța POLIȚIA în situația în care nu am calitatea de conducător al unui vehicul implicat într-un accident de circulație?

DA! Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

4.Pot să schimb poziția vehiculelor implicate în accidental de circulație dacă nu sunt conducător auto?

NU ! Este interzis oricărei persoane (indiferent dacă are sau nu calitatea de conducător auto al unui vehicul implicat!):
•    să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, 
•    să modifice starea locului 
•    să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

5.Ai avut un “accident ușor”? Am avut un accident de circulație fără victimă. Ce obligații avem în cazul producerii unui accident de circulație în urma căruia au rezultat numai pagube materiale (accident de circulație fără victime)? 

Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
•    să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
•    să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(NU TREBUIE SĂ SE PREZINTE LA UNITATEA DE POLIȚIE -Se exceptează de obligația unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare:
•    conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
•    conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă (“”CASCO)de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

6. Situații care nu sunt catalogate drept accidente de circulație (Art. 80 OUG nr. 195/2002). Ce obligații avem în aceste cazuri

În esență, în cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat(deci nu sunt îndeplinite cerințele pentru ca evenimentul să fie considerat accident de circulație – a se vedea 1), de regulă, este necesar să vă deplasaţi cu acesta la sediile menţionate pentru declararea evenimentului şi efectuarea documentelor de constatare.
Ca urmare a producerii unor evenimente în condițiile sus menționate proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul, tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie ESTE OBLIGAT SĂ SE PREZINTE ÎN 24 DE ORE DE LA CONSTATARE LA UNITATEA DE POLIŢIE PE RAZA CĂREIA S-A PRODUS EVENIMENTUL, pentru întocmirea documentelor de constatare.
Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul, tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie NU ESTE OBLIGAT SĂ SE PREZINTE LA UNITATEA DE POLIȚIE dacă au încheiată o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective.

Ai fost implicat într-un accident rutier? Dorești să contești "vinovăția" producerii unui accident rutier? Ești persoană responsabilă de producerea unui accident rutier? Ești victima unui accident rutier? CONSULTĂ UN AVOCAT- află ce presupune o ședință de consultanță juridică - Click aici pentru detalii !

AVOCAT ACCIDENT CIRCULAȚIE/RUTIER ORADEA-  Click aici sau TEL 0758 360 112 

AVOCAT ACCIDENT CIRCULAȚIE/RUTIER ALEȘD- Click aici sau TEL 0747 108 008 

AVOCAT ACCIDENT CIRCULAȚIE/RUTIER ONLINE-Click aici sau TEL 0758 360 112/ 0747 108 008