Articole/Știri - DE CE ARE NEVOIE BUSINESSUL TĂU DE UN AVOCAT ? Diferența între: „A RUPT AFACEREA NOASTRA !” ȘI „NE-A RUPT AFACEREA NOASTRA! ”

DE CE ARE NEVOIE BUSINESSUL TĂU DE UN AVOCAT ? Diferența între: „A RUPT AFACEREA NOASTRA !” ȘI „NE-A RUPT AFACEREA NOASTRA! ”


publicat la data 30 aug. 2022, scris de Vlad Domocos

DE CE ARE NEVOIE BUSINESSUL TĂU DE UN AVOCAT ? DIFERENȚA DINTRE: „A RUPT AFACEREA NOASTRA !” ȘI „NE-A RUPT AFACEREA NOASTRA! ” 
Prolog:
Dacă ai răbdare, te invităm să parcurgi punctele (1)-(6). Dacă ești nerăbdător și pentru că „time is money !” poți începe cu punctul (6).
(1)    Fără îndoială, accesul la informație a însemnat o binecuvântare pentru persoanele care au înțeles să profite de aceasta. Astfel, activitățile întreprinse inițial de persoane fizice au îmbrăcat „haina juridică” și au devenit, sub diverse forme societare, „un conglomerat al bunăstării”, denumit generic afacere sau business. 
    
(2)    Viața de business  [ reprezintă altfel (n.n) întregul sistem legal sau contractual compus din toate obiectele de activitate care au stat la baza înregistrării persoanelor fizice (sau asimilate)] și de a cărei funcționare ( stagnare sau regres !?) depinde, in genere, economia mondială.

(3)    Astfel, indiferent de amploarea afacerii tale privită ca o „verigă” a vieții de business, reușita sau eșecul este strict legat de modul în care decizi să îți construiești ceea ce specialiștii numesc:„planul de afaceri”.

(4)    Nu contestăm faptul că au existat persoane care, prin pricepere, entuziasm, credință și noroc au clădit afaceri extraordinare fără a fi susținuți de avocați însă, proporția covârșitoare a oamenilor de afaceri au înțeles necesitatea ( n.n. a se citi obligativitatea) prezenței avocatului în viața de business, imediat ulterior comunicării procesului psihologic intern al persoanei interesate ( „ideea de afacere”) sau altfel spus … „afacerea asta rupe !?”

(5)    Acestea fiind spuse, pornind de la momentul imediat ulterior apariției „ideii de afacere” și până la reușită, structurate sub forma unor scurte considerații, vă invităm să lecturați cele mai importante sfaturi (n.n. cunoscutele advice, trips, trick etc). 

(6)    După ce vei parcurge informațiile NE VEI CREDE PE CUVÂNT !– sfaturile vor fac diferența între „A RUPT AFACEREA ASTA !” ȘI „NE-A RUPT AFACEREA ASTA !”  Citește cu atenție punctul 1.8. – dacă crezi că vrei să faci o „manevră” e șansa ta să dai înapoi ! De ce ? PENTRU CĂ ÎȚI VA SI ATRASĂ RĂSPUNDEREA PERSONALĂ –vei  achita prejudiciul cu proprii bani sau cu propriile bunuri !

 

1.    CONSULTANȚA JURIDICĂ INIȚIALĂ. FORMĂ SOCIETARĂ, REGISTRUL COMERȚULUI ȘI REGIMUL FISCAL

Informarea în etapa anterioară depunerii celebrului „dosar cu șină” la Regstrul Comerțului este esențială pentru startul afacerii dumneavoastră. Citind aceste rânduri, sigur vă veți întreba care este rostul avocatului în tot acest proces? Cât de greu este să completezi 2-3 formulare tipizate, să achiți o taxă și să depui 3 xeroxuri la Registrul Comerțului ? Iată doar câteva exemple de informații pe care le vei primi în cuprinsul consultanței juridice esențiale:

  • Denumirea societății – informații despre alegerea denumirii și legătura indisolubilă între aceasta și procesul de marketing.
  • Forma societară – avantajele respectiv dezavantajele alegerii unei forme societare ( SRL, SA, SCS, SCA, SNC etc) reprezintă fundamentul creării unui business modern, al cărui plan de afaceri este previzionat pe termen mediu sau lung. 
  •  

Întrebarea dumneavoastră ?
„De ce este important să aleg o anumită formă societară de la început având în vedere faptul că există posibilitatea să înființez o altă societate sau să modific forma societară ?”. 
Răspunsul nostru: Îți vom sugera doar 3 avantaje/oportunități: economisirea resurselor; posibilitatea accesării fondurilor nerambursabile sau parțial rambursabile ( fondurilor europene doar pentru anumite forme societare care au realizat profit într-o perioadă determinată; durata societății); obținerea finanțării bancare. 

 

  • Declarațiile pe propria răspundere ale asociaților/acționarilor și ale administratorului – atragerea răspunderii penale pentru falsul în declarații !

Știați că, cu ocazia depunerii unui dosar privind înființarea unei societăți va trebui să depuneți diverse declarații pe proprie răspundere prin care să confirmați faptul că îndepliniți condițiile prevăzute de către lege pentru dobândirea calității de asociat/acționar sau administrator? 

Întrebarea dumneavoastră ?
Se regăsesc condițile înscrise în formularul tipizat ? Care sunt aceste condiții ? Există anumite interdicții sau incapacități ?
Răspunsul nostru: Întradevar. În cuprinsul formularului tipizat nu se regăsesc enumerate condițiile solicitate de către lege pentru calitatea de asociat/acționar și/sau administrator.
În funcție de forma societară aleasă, legea impune anumite interdicții/ incapacități de dobândire a calității de asociat/administrator. 
Exemplu: ( situațiile expuse au un caracter exemplificativ și nu exhaustiv, interdicțiile și incapacitățile urmând a fi analizate de către avocați în mod individual prin raportare la diferite criteria cum ar fi: forma societară, obiectul de activitate etc): pronunțarea unei soluții de condamnare pentru o faptă penală care atrage pedepasa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcția; 

 

Întrebarea dumneavoastră ?
Ce se întâmplă dacă nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și dau declarația pe proprie răspundere ? Mă exonerează de răspundere faptul că nu am luat la cunoștință despre aceste condiții?
Răspunsul nostru:
În cazul în care nu îndepliniți condițiiile cerute de lege și semnați declarația pe proprie răspundere veți fi subiect activ al infracțiunii de fals (dosar penal). NU, NU VEI FI EXONERAT DE RĂSPUNDERE DEOARECE NICIO PERSOANĂ NU SE POATE PREVALA DE NECUNOAȘTEREA LEGII ( potrivit principiului de drept nemo censetur ignorare legem )

 

  • Autorizări. Dovadă specializare administrator

Știați că pentru anumite activități (coduri CAEN) sunt necesare autorizări speciale (Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Mediului etc) ? De asemenea, pentru anumite activități legea prevede cu titlu imperativ o anumită calitate a adminsitratorului ( coduri CAEN domeniu medical etc).

  • Importanța stabilirii sediului / punctelor de lucru

Stabilirea sediului și a punctelor de lucru trebuie realizată după o serioasă cugetare. De ce ? Pentru că, de cele mai multe ori, în funcție de categoria de folosință a bunului imobil unde îți vei stabili sediul sau punctele de lucru va trebui să soliciți acordul vecinilor pentru activitatea prestată. De asemenea, trebuie să aveți în vedere și trăinicia afacerii dumneavoastră. Chiar dacă mediul online a evoluat foarte mult, stabilitatea relațiilor comerciale este dată de situarea acestora într-un perimetru spațial bine definit. 

Întrebarea dumneavoastră?
Ar trebui să fiu atent la conținutul contractului de închiriere în situația în care doresc să stabilesc sediul sau punctele de lucru la imobilul obiect al contractului ?
Răspunsul nostru: Evident ! Și credeține-ne pe cuvânt, cuantumul chiriei ar trebui să fie ultimul aspect de evaluat în cazul unui contract de închiriere pentru viitorul sediu/punct de lucru. Îți recomandăm să iei în serios opțiunea de a consulta un avocat pentru negocierea unui contract de închiriere. În cazul în care nu reușeti, fiind extrem de atent cel puțin la următoarele clauze: dovada dreptului de proprietate; durata contractului; preemțiunea la expirarea termenulu, clauzele privind denunțarea unilaterală din partea proprietarulu; includerea clauzei privind dreptul de a folosi imobilul ca sediu/ punct de lucru; clauzele privind rezilierea/rezoluțiunea; drepturile și obligațiile părțlor.

 

  • Redactarea CORECTĂ  a actelor constitutive. IMPLICAȚII DECISISE

La o simplă căutare pe internet vrei găsi câte un model de act constitutiv pentru forma societară dorită. Este suficient să o completez și să o depun la Registrul Comerțului ?

(a)Dacă ai noroc și modelul este unul relativ nou (cuprinzând repetatele modificări legislative), cel mai probabil va îndeplini standarul minim solicitat. Întrebarea este dacă acest standard minim vă poate conferi siguranță și expectative. De ce ? Pentru că, de cele mai multe ori, excluzând situația societăților cu asociat unic, indiferent de reușita sau eșecul societății, vor exista neînțelegeri între asociați. În baza cărui act se va tranșa conflictul ? În baza actului constitutiv ( care se presupune încheiat în baza Legii!). Trebuie să ne credeți și de această dată ! Veți putea folosi formulare tipizate … dar veți avea suprize ! Mari !

(b)Indiferent de activitatea desfășurată, oportunitățile pot să apară. Vei avea un business de success care va ar putea fi cumpărat de o mare companie. Cum crezi că va fi perceput actul constitutiv (copiat) de către avocații care vor efectua activitatea de due diligence ? Vor aprecia munca depusă sau se vor gândi de două ori înainte de a face o ofertă ? Este vorba de muncă sau noroc ? Exact asta am crede și noi …„jumătatea șansa, jumătate norocul !?”

(c) Ideea de afacere inițială este depăsiță? Asociații nu se înțeleg asupra noului plan de afaceri ? Exact ! (...) și această chestiune trebuie asumată prin actul constitutiv. De ce ? Pentru că vei ști exact ce să faci și la ce să te aștepți, vei ști când și de ce să te reatragi sau să continui (atât tu cât și asociații tăi ori, mai mult cinstit de atât nu se poate).

(d)Decesul unui asociat. Cum o să luăm deciziile pentru a nu intra societatea în probleme? Chiar dacă nimeni nu se gândește la acest aspect, în fiecare secundă lucrurile pot lua o turnură delicată. Chiar dacă sună morbid, în business este bine să punctăm și această posibilitate. De ce ? Pentru simplul fapt că, de cele mai multe ori, în dinamica afacerilor, pierderea unui moment ( ex. asumarea unui proiect, semnarea unei finanțări etc) poate duce la faliment. În acest sens, în limitele legii, actul constitutiv va cuprinde acordul asociaților privind procedura de urmat, astfel încât, timpul scurs de la data decesului până la data “restructurării” societății să fie cât mai scurt și să nu afecteze evoluția societății per ansamblu.
(e)Pentru alte idei și sugestii, suntem la un telefon distanță: https://domocos-law.ro/contact

  • Regimul fiscal aplicabil

Deși matematica este o știință frumoasă ( și exactă ar spune unii- a se citi cu tonalitatea potrivită ) nu toți ne-am născut contabili. 
(a)Va trebui să emiți facturi și chitanțe. Crezi că este așa ușor? Dacă te descurci fără un minim training, trecem la pașii următori.
(b)Evident, în funcție de forma societară aleasă, societatea va datora taxe și impozite sub diverse forme. Va colecta sau nu TVA în funcție de anumiți indici și va beneficia de facilități după cum se încadrează sau nu în beneficiile diverselor acte normative.
De asemenea, angajații societății vor beneficia sau nu de anumite facilități, va trebui să reții sume de bani ca urmare a înfințărilor de poprire, va trebui să închei și să desfaci contracte de muncă, să le înregistrezi în diverse registre și să depui dovada la instituții sau autorități publice. Și pe urmă vine ANAF-ul ! Ți se pare la fel de ușor ca și prima parte ? Asta spunem și noi ! Și de această dată poți conta pe noi ! -> https://domocos-law.ro/contact

  • Conformitatea registrelor contabile ( un „must have” al reușitei)

DE CE ESTE IMPORTANT ACEST ASPECT ? PENTRU CĂ ÎȚI VA FI ATRASĂ RĂSPUNDEREA PERSONALĂ ȘI VEI FI OBLIGAT SĂ ACHIȚI PREJUDICIUL CU BANII PERSONALI SAU CU PROPRIILE BUNURI !!! 
Dorești să știi că registrele tale contabile respectă directivele financiar fiscale în vigoare și sunt ținute conform legii ? Noi te ajutăm să găsești profesionistul (economistul) ideal pentru afacerea ta. https://domocos-law.ro/contact
  
REZUMAT:
(1)    Înființarea unei societăți, deși pare o chestiune banală ( „4 foi, 2 semnături și un dosar cu șină”), trebuie privită ca un proces complex, în care viitorul antreprenor să evalueze cu siguranță și pricepere fiecare etapă intermediară (denumire, activitate acte constitutive, sediu societate, acorduri/avize, plan de afaceri etc). 
(2)    Dobândirea calității de asociat/administrator creează drepturi și obligații și poate atrage atât răspunderea patrimonială (pecuniară) cât și răspunderea penală ( dosar penal).

Fără a realiza o prezentare detaliată, am încercat să oferim cititorului câteva idei dirigiuitoare în materie societară sau altfel spus, de ce ar trebui să apeleze fiecare potențial antreprenor la ajutorul unui avocat specializat încă din faza inițială a constituirii unei societăți. 

Întrebarea dumneavoastră ?
Cum aflu și restul informațiilor ?
Răspunsul nostru: Pentru programarea unei consultanțe juridice, în care să devoalăm solicitarea punctuală a dumeavoastră, vă stăm la dispoziție. Nu costă mult, dar contează ! https://domocos-law.ro/contact

 

Felicitări, să presupunem că ați trecut de etapa înființării societății. Ce urmează ? Stres ! În rândurile ce urmează îți vom aduce la cunoștință cele mai uzuale probleme, de ce trebuie să te ferești și, în special, de ce aveți nevoie, zilnic sau aproape zilnic, de spijinul unui jurist:
2.    CONTRACTE ȘI PARTENERI. CONSULTANȚĂ JURIDICĂ POST ÎNREGISTRARE SOCIETATE

(1)Relațiile contractuale pe care le veți asuma în exercițiul societății ar trebui să corespundă principiului bunei-credințe incident în materia contractuală. Oare este așa ? Cu siguranță nu !

(2) Negocierea contractelor respectiv înțelegerea termenilor folosiți reprezintă „piatra de temelie” a businessului tău. De ce ? Pentru că nu îți vei asuma obligații excesive, vei cunoaște care îți sunt drepturile și obligațiile și, probabil cel mai important, vei ști când să semnezi și când să refuzi un contractant. 

Întrebarea dumneavoastră:
Cum voi afla aceste lucruri ? 
Răspunsul nostru:
Simplu ! Ca urmare a operațiunii de verificare prealabile ( due diligince) efectuată de către avocații biroului. 
Cu siguranță vei răsufla ușurat în cazul în care nu ai început o relație contractuală cu societate care își desfășoară activitatea fără a executa la termen și în mod conform obligațiile contractuale (neexecutare a obligațiilor asumate,  neachitare obligații la scadență etc ) sau cu o societatea care a suferit o condamnare penală sau care este în insolvență.

 

3.    PATRIMONIU MOBILIAR ȘI IMOBILIAL
Ești pe punctul de a cumpăra sau a vinde bunuri mobile sau imobile ? Cu siguranță vei avea nevoie de efectuarea unor verificări legate de proprietatea sau sarcinile care grevează bunurile pe care dorești să le achiziționezi. Ce sunt acestea și cum te pot afecta ? Îți oferim doar câteva  exempe: 
a.Știai că în situația în care cumperi un bun imobil ( spre exemplu un apartament) pentru care vânzătorul are încheiat un contract de închriere înscris în cartea funciară va trebui să permiți chiriașului să locuiască în acel imobil pentru o perioadă de timp determinată chiar dacă nu ești de acord și ca urmare a transferului de proprietate vânzătorul nu mai are calitatea de proprietar al spațiului închiriat? 

b. Știai că, ipoteca grevează bunul în mâinile oricui s-ar afla ? Ce presupune acest aspect ? Simplu spus, în condiţiile în care cumpăraţi un bun grevat de o ipotecă, creditorul ipotecar va putea solicita, spre exemplu, vânzarea la licitaţie publică a bunului, deşi în mod evident nu aţi avut o relaţie contractuală cu acesta ci, ipoteca apare încheiată între vechiul proprietar şi creditorul ipotecar.


4.    PROPRIETATE INTELECTUALĂ, INDUSTRIALĂ ŞI COMERCIALĂ ȘI GDPR
Fără putinţă de tăgadă, dreptul de proprietate intelectuală, industrială şi comercială trebuie protejat. De ce ? Pentru că în ultima perioadă, ideea de business respectiv obiectul acesteia au reprezentat, nu de puţine ori, cea mai importantă resursă, cea care a făcut diferenţa între o afacere de top şi una de duzină. 
Nu putem face diferenţa între ideile de afaceri căci, niciodată nu vom şti care din aceste idei pot ajunge mâine profitabile. 
De asemenea, dispoziţiile relative la protecţia datelor cu caracter special au căpătat o importanţă deosebită, fiind urmărite îndeaproape de instituţiile sau autorităţile cu atribuţii în materie. Indiferent că vorbim despre simpla politică de cookie sau trecem la chestiuni mai avansate, procedurile de verificare a realizării in concreto a păstrării conforme a datelor cu caracter personal pot constitui fapte contravenţionale grave, sancţionate cu amenzi uriaşe care îşi vor pune amprenta în ceea ce priveşte cifrele afacerii tale. Cum poţi evita sancţiunile ? Prin asigurarea implement[rii corecte a dispoziţiilor legale ! 

5.    DREPTUL MUNCII. ASPECTE INTERNE
De cele mai multe ori activitatea societății se realizează prin persoane angajate. Procedurile de selecție respectiv angajarea se fac extrem de ușor.

Întrebarea dumneavoastră: O eventuală concediere se poate realiza în aceeași termeni (extrem de ușor)  ?

Răspunsul nostru: Din păcate răspunsul este unul negativ ! Pentru a putea concedia o persoană, normele juridice impun termeni restrictivi, stricți. Astfel, la momentul încheierii CIM (contractului individual de muncă) respectiv a CCM (contractului colectiv de muncă), părțile vor stabili cu exactitate drepturile și obligațiile respectiv modalitățile în care se poate realiza procesul de concediere. Și când spunem proces, nu ar fi exclus să aveți de-a-face cu instanța de judecată ! 
De ce ? Simplu ! Pentru că orice angajat va putea solicita în instanță anularea deciziei de concediere cu consecința reintegrării ( și bineînțeles, a drepturilor salariale cuvenite ulterior concedierii și anterior reintegrării ... Fii extrem de prudent căci altfel ai putea să te trezești fără forță de muncă și cu banii luați ... pe bună-dreptate !  De ce ? Vă dăm un simplu exemplu ! 
Apropo, știați că neîndeplinirea procedurii prealabile a cercetării disciplinare ( sau a îndeplinirii unei proceduri disciplinare viciate) poate duce la anularea decizie de concediere ? Și asta indiferent dacă angajatul a fost găsit vinovat sau nu de o faptă care constituie sancțiune disciplinară (...).  Află  mai multe despre concediere, sancțiuni disciplinare și demisie, click aici: https://domocos-law.ro/stiri/demisia-sanctiunile-disciplinare-si-concedierea-nelegala-care-sunt-drepturile-salariatului-ce-pot-face


6.    PROCEDURI (PREALABILE) OBLIGATORII ȘI NECONTENCIOASE. 
Trebuie să aflați fapul că, de cele mai multe ori, în cuprinsul contractelor încheiate veți întâlni clauza conform căreia,  părțile vor încerca soluționarea diferendelor pe cale amiabilă, soluția prezentării în fața instanței de judecată reprezentând măsura ultima ratio.
Va trebui să fiți foarte atenți la inserarea acestor clauze ? De ce ? Pentru faptul că, de cele mai multe ori, îndeplinirea procedurii prealabile este asumată de către părți cu titlu imperativ și anterior intentării procesului (= veţi fi obligat să urmaţi procedura prealabilă căci, în sens contrar, cererea de chemarea în judecată va fi respinsă ca inadmisibilă caz în care, după cum aţi intuit, veţi fi obligaţi la suportarea cheltuielilor de judecată pricinuite ... şi da, va trebui să o luaţi de la capăt, întâi procedura prealabilă şi ulterior, cererea adresată instanţei)
Știm, acum vă gândiți că este imposibil ca asupra litigiului să hotărească o altă entitate faţă de instanţa de judecată ?
Nu ! Nu este imposibil. De ce ? Pentru că în acelaşi contract, pe lângă procedura prealabilă veţi putea găsi şi alte surprize cum ar fi soluţionarea diferendului de o altă entitate ( n.n cu referire la instanţele arbitrale).
Suprizele nu se opresc aici. Ar fi posibil să ne judecăm la o altă instanţă decât cea competentă potrivit regulilor de drept aplicabile (sigur, în acele litigii care exlcud competenţa exclusivă a instanţelor) ?
Sigur. În cele mai multe cazuri, contractele asumate prin semnătură şi pentru care nu se aplică timpul necesar studierii ( PE ROMÂNEŞTE, SEMNATE FĂRĂ A FI CITITE !). Și noi spunem la fel, e bine ca un avocat să evalueze orice act juridic asumat de societate, preventiv !

7.    LITIGII

Care crezi că va fi șansa de reușită în cazul în unui litigiu în cazul în care de la momentul inițial și până la momentul survenirii litigiului întreaga activitate a afacerii tale a fost realizată în conformitate cu dispozițiile legii sub coordonarea unui avocat ? Ați ghicit, una foarte mare ! 
De ce ? Simplu ! Pentru că actele constitutive vor respecta condițiile cerute de lege, contractele cu partenerii vor cuprinde clauze negociate anterior, relația cu angajații va respecta întocmai dispozițiile din Codul muncii și taxele și impozitele îți vor fi calculate corect și achitate în termen.

În cele ce urmează, îți vom prezenta doar câteva dintre beneficiile care rezidă din încheierea unui contract de permanență cu un avocat specializat:
    Vei primi consultanță juridică adecvată încă din faza inițială a înființării societății
    Vei cunoaște care sunt avantajele și dezavantajele formelor societare
    Vei cunoaște condiții în care îți poate fi atrasă răspunderea personală
    Vei cunoaște dispozițiile fiscale incidente în materia formelor societare
    Vei beneficia de consultanță și asistență juridică la negocierea și încheierea fiecărui act/contract juridic
    Vei beneficia de consultanță și asistență juridică în domeniul mobiliar și imobiliar respectiv în chestiuni legate de proprietatea intelectuală și gdpr
    Vei beneficia de consultanță juridică atât la procesul de selecție al angajaților cât și pe parcursul derulării contractului de muncă. De asemenea, în condițiile CCM și CIM vei beneficia de consultanță juridică și asistare în procedurile de cercetare disciplinară și concediere. Cu siguranță nu este bine să concediezi un salariat cu nesocotirea normelor juridice – poate fi sfârșitul afacerii tale !
    Vei beneficia de consultanță juridică în ceea ce privește soluționarea amiabilă a eventualelor litigii și vei fi asistat în procedurile prealabile și obligatorii
    Vei beneficia de consultanță juridică, asistare și reprezentare în fața oricărei instanțe, autorități sau instituții publice de drept public sau privat
    Vei avea marele avantaj ca avocatul care te asistă sau te reprezintă să cunoască afacerea ta, contractele asumate și modul de exercitare al activității astfel încât, cu siguranță, răspunsul și acțiunea la cele solicitate să fie unul rapid și fondat. Cu ce te ajuta asta ? Cu tot ! De ce ? Pentru că orele muncite pe parcursul timpului de avocat în interesul societății îl vor face să înțeleagă în esență problema juridică !

De ce avocații Biroului DOMOCOȘ în susținerea afacerii tale ?
Sunteți la un click distanță de a vă convinge : (1) Programează o consultație : https://domocos-law.ro/contact, (2)alege pachetul Business sau Bussiness PLUS, (3) Convinge-te !