Articole/Știri - CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI SAU A ALTOR SUBSTANȚE -ART. 335 COD PENAL
CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI SAU A ALTOR SUBSTANȚE -ART. 335 COD PENAL
ÎNTREBĂRI FRECVENTE. RĂSPUNSUL NOSTRU
În cuprinsul secțiunii ÎNTREBĂRI FRECVENTE. RĂSPUNSUL NOSTRU, avocații Biroului DOMOCOȘ LAW își propun să răspundă, în mod punctual, întrebărilor frecvente și curiozităților referitoare la săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”:
- Am fost prins conducând beat la volan. Ce urmează?
Pentru început trebuie să cunoști diferența între alcool în aerul expirat/ testarea cu etilotestul și alcool pur în sânge care se obține prin prelevarea de mostre biologice. Concentrația de alcool în aerul expirat se măsoară în MG/L, iar concentrația de alcool pur în sânge în G/L.
Trebuie să știi că, pentru a se deschide un dosar penal în cauză este necesar să ai o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
- Ce se întâmplă dacă nu depășești pragul de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ?
Ei bine, în sarcina ta se va constata săvârșirea unei contravenții- Art 102 alin. 3 lit. a) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Pe scurt, ți se va întocmi un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care ți se va aplica o amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. ( Vezi aici cum poți contesta procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției).
- Când se efectuează prelevarea de mostre biologice?
Prelevarea de mostre biologice se efectuează în mod obligatoriu dacă etilotestul arată peste 0,4 mg/l.
De ce în mod obligatoriu? Pentru că 0.4 mg/l alcool în aerul expirat presupune de principiu o alcoolemie de 0,8 g/l alcool în sânge. Art. 88 alin. 6 din OUG. 195/2002 prevede că: Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
- Ce se întâmplă dacă refuz prelevarea de mostre biologice?
Dosar penal. Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice reprezintă infracțiune conform art. 337 Cod penal și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. În concluzie, trebuie să cunoști atunci când refuzi categoric prelevarea de mostre biologice că legea nu prevede posibilitatea de a primi o amendă ca și în cazul infracțiunii de a conduce un vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, ci doar pedeapsa închisorii.
- Ce pedeapsă pot primi dacă mi se întocmește dosar penal?
Depinde. Soluţiile ce pot fi pronunţate sunt amenda, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării sub supraveghere sau chiar închisoare cu executare. De ce depinde? Individualizarea pedepsei se face conform art. 74 Cod penal:
• împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;
• starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
• natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;
• motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;
• natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
• conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;
• nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
- Care este diferența între amânarea aplicării pedepsei și suspendarea executării pedepsei sub supraveghere?
Condamnarea. În situația în care judecătorul dispune amânarea aplicării pedepsei, va stabili o pedeapsă, dar, în considerarea particularităților infracțiunii și infractorului, consideră că aplicarea ei nu este necesară, fiind suficientă supravegherea acestuia pe un termen de doi ani. De asemenea, în cazierul judiciar nu vor apărea mențiuni despre săvârșirea infracțiunii, în situația în care în termenul de supraveghere veți respecta măsurile și obligațiile impuse de judecător și nu veți comite alte infracțiuni, iar permisul de conducere nu va fi anulat. Nu va fi nevoie să fii reabilitat pentru că persoana față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită.
În situația în care judecătorul dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, persoana va fi condamnată la o pedeapsă, dar nu va executa pedeapsa în penitenciar, ci se va afla în stare de libertate, sub supraveghere. În urma acestei soluții, cazierul judiciar nu va mai fi „curat”, iar permisul se va anula, situație în care va interveni realibitarea de drept, dacă în decurs de 3 ani de la data împlinirii termenului de supraveghere nu vei mai săvârși altă infracțiune.
- Pot conduce pe perioada procesului penal?
Răspunsul este nu. Permisul de conducere se reține pe tot parcursul procesului.
- Ce se întâmplă dacă conduc cu permisul suspendat?
Săvârșești infracțiunea de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal. Legiuitorul nu pune semnul egalității între conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere- art. 335 alin. 1 Cod penal, pedepsită cu închisoarea de la unu la 5 ani, și infracțiunea de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere i-a fost retras, anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România – art. 335 alin. 2 Cod penal, cea din urmă având limite de pedeapsă mai blânde, respectiv închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
- Când voi putea să conduc din nou?
Trebuie să cunoști diferența între situația în care s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce și situația în care s-a dispus anularea permisului de conducere.
În prima situație, art. 1061 din OUG nr. 195/2002 prevede că titularul unui permis de conducere susţine, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.
Dacă nu promovezi testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație sau nu te prezinți pentru susţinerea acestuia, perioada de suspendare se va prelungi automat cu 30 de zile, fără nicio altă formalitate. În anumite situații, poți solicita pe calea unei cereri reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
În a doua situație, anularea permisului de conducere se dispune:
• titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
• titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
• titularului permisului de conducere i s-a aplicat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitive pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
• permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
• permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Astfel, ca să poți obține permisul de conducere în urma anulării acestuia, trebuie să te prezenți la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.