Articole/Știri - PLÂNGEREA CONTRAVENȚIONALĂ SAU CONTESTAREA PROCESULUI VERBAL DE CONSTATARE ȘI SANCȚIONARE A CONTRAVENȚIEI

PLÂNGEREA CONTRAVENȚIONALĂ SAU CONTESTAREA PROCESULUI VERBAL DE CONSTATARE ȘI SANCȚIONARE A CONTRAVENȚIEI


publicat la data 19 nov. 2021, scris de Vlad Domocos

Ți s-a întâmplat recent să fii sancționat pentru o faptă contravențională? Poate te simți neîndreptățit și consideri că organele statatului au aplicat amenda în mod greșit. Ce ar trebui să cunoști în situația în care ai fost amendat?
ÎNTREBĂRI FRECVENTE. RĂSPUNSUL NOSTRU

  •   Care sunt sancțiunile care îmi pot fi aplicate prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției?

În primul rând, trebuie să cunoști că sancţiunile contravenţionale sunt principale şi complementare. Sancţiunile contravenţionale principale sunt:
a)    avertismentul;
b)    amenda contravenţională;
c)    prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
    Sancţiunile contravenţionale complementare sunt:
a)    confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţii;
b)    suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizaţiei de exercitare a unei activităţi;
c)    închiderea unităţii;
d)    blocarea contului bancar;
e)    suspendarea activităţii agentului economic;
f)    retragerea licenţei sau a avizului pentru anumite operaţiuni ori pentru activităţi de comerţ exterior, temporar sau definitiv;
g)    desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului în starea iniţială.
În al doilea rând, trebuie să știi că avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă și se poate aplica şi în cazul în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei nu prevede această sancţiune. 

  • Ce pot face dacă am fost amendat?

Dacă ai fost sancționat și a fost constatată în sarcina ta săvârșirea unei fapte contravenționale, ai posibilitatea să faci plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

  • Ce se întâmplă dacă refuz să semnez procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției?

Procesul-verbal va fi comunicat prin poștă la adresa indicată. 

  • Poate fi martor un membru de familie?

Da, în  anumite situații. 

  • Trebuie să achit amenda în termen de 15 zile de la data înmânării/comunicării procesului verbal?

Trebuie să cunoști că formularea unei plângeri împotriva procesului verbal suspendă executarea acestuia. Astfel, doar în situația în care plângerea contravențională este respinsă printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă amenda va trebui achitată.
Totuși, foarte important de știut este faptul că poți achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
De reținut! După pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu vei mai avea posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ!
De asemenea, trebuie să știi că indiferent de mențiunile din procesul-verbal ale agentului constatator, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau a comunicării procesului-verbal poți achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ. Adică, dacă primești amendă în cuantum de 1.000 lei, iar în actul normativ minimul sancțiunii prevăzute de lege este 500 lei, ai posibilitatea să achiți jumătate din 500 lei, iar nu jumătate din 1.000 lei. 

  • Dacă mi-a fost reținut permisul de conducere îl pot recupera?

Da, astfel cum am menționat mai sus, plângerea suspendă executarea. 
Noi te putem ajuta să îl recapeți cât mai repede. Click aici pentru contact