Articole/Știri - Tutela specială (punerea sub interdicţie 2023)-Ce este tutela specială? Avocat tutelă specială
Tutela specială (punerea sub interdicţie 2023)-Ce este tutela specială? Avocat tutelă specială
Tutela specială reprezintă o măsură de ocrotire a unei persoane aflată într-o situație specială.
De măsură tutelei speciale pot beneficia majorii sau minorii cu capacitate de exercițiu restrânsă care nu se pot îngriji singuri de interesele lor din cauza deteriorării facultăților mintale (permanente și totale), stabilite în urma evaluării medicale și psihosociale, și care au nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea voinței.
Astfel, conform art. 164 (4) Cod civil o persoană poate beneficia de tutelă specială atunci când deteriorarea facultăților sale mintale este totală și, după caz, permanentă și este necesar să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertăților ei.
Instituirea tutelei speciale poate fi cerută de cel care necesită ocrotire, de soțul sau de rudele acestuia, de afini, de persoana care locuiește cu el, precum și de persoanele, organele, instituțiile sau autoritățile prevăzute la art. 111 Cod civil.
Ca regulă, instituirea tutelei speciale este dispusă pe o perioadă care nu poate depăși 5 ani.
Cu toate acestea, în cazul în care deteriorarea facultăților mintale ale persoanei ocrotite este permanentă, instanța poate dispune prelungirea măsurii tutelei speciale pentru o durată mai mare, care nu poate să depășească 15 ani.
În mod evident, dacă cauzele care au condus la instituirea măsurii de ocrotire persistă, instanța de judecată, evaluând în concret concluziile evaluării medicale și psihosociale, la sesizarea ocrotitorului sau reprezentantului persoanei ocrotite ori, în lipsa acesteia, la sesizarea autorității tutelare, va proceda la prelungirea măsurii.
Procedura instituirii măsurii de ocrotire a tutelei speciale este esențialmente judiciară ( se desfășoară exclusiv prin mijlocirea instanței), fiind necesară sesizarea instanței competente cu o cerere.
Instanța competentă să soluționeze, în primă instanță, cererea de instituire a tutelei speciale este judecătoria (“instanța de tutelă”) în a cărei circumscripție își are persoana domiciliul (persoana a cărei ocrotire se solicită).
Cererea de instituire a tutelei speciale va cuprinde, pe lângă datele de identificare ale părților, obiectul motivele de fapt și de drept, semnătura și faptele din care rezultă deteriorarea facultăților mintale, precum și dovezile propuse în acest scop.
De asemenea, cererea va cuprinde și date referitoare la situația familială, socială și patrimonială a persoanei, orice alte elemente privind gradul de autonomie, precum și numele medicului curant, în măsura în care aceste date sunt cunoscute de către reclamant.
Cererea de instituire a tutelei speciale este scutită de plata taxei judiciare de timbru.
Atenție!: - în cazurile în care cererea de prelungire, înlocuire sau ridicare a tutelei speciale este formulată de către reprezentantul sau ocrotitorul persoanei, cererea va fi însoțită și de rapoartele de evaluare (medicală și psihologică), întocmite cu cel mult 2(două) luni înaintea sesizării.
Evaluarea medicală (raportul medical) a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire se poate face în cadrul
sistemului de sănătate public sau privat. Evaluarea medicală se face de către medicul din specialitatea psihiatrie sau, în cazul minorului, psihiatrie pediatrică
Evaluarea psihologică (raportul psihologic) a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire se poate face în cadrul sistemului de sănătate public sau privat. Evaluarea psihologică se realizează de către un psiholog care exercită profesia prin una dintre formele legale prevăzute de Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, şi este înscris în Registrul experţilor psihologi din cadrul Colegiului Psihologilor din România.
Măsuri prealabile judecății:
După primirea cererii, președintele instanței va dispune comunicarea acesteia și a înscrisurilor persoanei cu privire la care se solicită instituirea măsurii. Comunicarea se face și procurorului, cu excepția situației în care cererea a fost introdusă de către acesta.
În cazul în care persoana a cărei tutelă specială se cere nu și-a ales un avocat, instanța ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
Procurorul va face cercetările necesare, va dispune efectuarea unei evaluări medicale și psihologice și va dispune întocmirea unui raport de anchetă psihosocială.
Evaluarea medicală și psihologică se efectuează după exprimarea consimțământului persoanei a cărei tutelă specială se cere, dacă starea de sănătate a acestuia o permite. În condițiile în care persoana refuză evaluarea sau nu se prezintă, instanța poate dispune aducerea cu mandat.
Atenție!: evaluarea medicală și psihologică (raportul) este obligatorie, deci, persoana a cărei ocrotire se solicită va trebui prezentată în fața medicului psihiatru/psihologului pentru întocmirea evaluărilor.
Judecata:
Judecată se face cu urgenţă şi cu precădere. Participarea procurorului este obligatorie.
La termenul de judecată, ca regulă, instanţa este obligată să îl asculte, în camera de consiliu (execepţie- la locuinţa persoanei sau în locul unde este îngrijit dacă este în interesul acesteia), pe cel al cărui punere sub ocrotire este cerută, punându-i întrebări pentru a constata necesitatea şi oportunitatea instituirii unei măsuri de ocrotire, precum şi opinia sa cu privire la regimul de ocrotire. La ascultarea celui a cărui ocrotire se cere, poate fi prezentă o persoană de încredere. Excepţia (judecată fără ascultarea persoanei) este reprezentată de situaţia în care se solicită prelungirea duratei tutelei speciale şi din raportul medical rezultă că măsura este de natură să aducă atingerii stării de sănătate sau că persoana nu este în măsură să îşi exprime voinţa.
În urma cercetării judecătoreşti, instanţa competentă va pronunţa o hotărâre. Prin hotărârea judecătorească, instanţa stabileşte, în funcţie de gradul de autonomie al persoanei ocrotite şi de nevoile sale specifice, categoriile de acte pentru care este necesară încuviinţarea actelor sale sau, după caz, reprezentarea.
Prin hotărârea prin care a fost luată măsura de ocrotire (tutela specială), instanţa de tutelă numeşte şi persoana care va exercita funcţia de tutore.
Prelungirea, înlocuirea sau ridicarea măsurii tutelei speciale se fac conform procedurii de instituire (prin intermediul instanței de judecată).
Despre luarea măsurii de prelungire, înlocuire sau ridicare a măsurii tutelei speciale se face mențiune pe hotărârea prin care a fost luată măsura.
Pentru mai multe detalii privind instituţia tutelei speciale, a consilierii judiciare au a altor măsuri de ocrotire, vă stăm la dispoziţie: