Articole/Știri - Avocat. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE DIVORȚ ȘI CERERILE ACCESORII ( LOCUINȚĂ MINOR, AUTORITATE PĂRINTEASCĂ, PENSIE DE ÎNTREȚINERE, PROGRAM VIZITĂ, SUPLINIRE ACORD)

Avocat. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE DIVORȚ ȘI CERERILE ACCESORII ( LOCUINȚĂ MINOR, AUTORITATE PĂRINTEASCĂ, PENSIE DE ÎNTREȚINERE, PROGRAM VIZITĂ, SUPLINIRE ACORD)


publicat la data 28 apr. 2023, scris de Vlad Domocos

   Avocații specializați în dreptul familiei din cadrul Biroului de avocatură DOMOCOȘ LAW ( avocat divorț Oradea, avocat divorț Aleșd) încearcă să aducă în atenția dumneavoastră procedurile de care puteți uza în cadrul divorțului: Procedura administrativă; Procedura notarială; Procedura judiciară precum și consecințele la care vă expuneți în cazul unui divorț: atribuirea locuinței conjugale, stabilirea/modificarea domiciliului minorului, stabilirea/modificarea programului de vizită, acordarea despăgubirilor de către soțul vinovat de divorț, obligația de întreținere între foștii soți, pensia de întreținere datorată de părinte copilului minor sau aflat în continuarea studiilor, divorțul de soțul bolnav, anularea actelor încheiate în frauda celuilalt soț, etc. 
Știai că desfacerea căsătoriei dintre soți poate avea loc și pe cale administrativă, în fața ofițerului de stare civilă, sau cum spune lumea „la primărie”, nu doar la notar sau la instanță?


1.    Cum pot divorța? 
   Sunt trei moduri în care puteți desface căsătoria:
I Pe cale administrativă, prin acord soților cu privire la desfacerea căsătoriei și la reluarea/păstrarea numelui, dacă nu aveți copii minori (pentru detalii suplimentare, vezi punctul 3).
II Pe cale notarială, prin acord, cu toate că aveți copii minori însă numai dacă vă înțelegi cu privire la toate aspectele accesorii divorțului (pentru detalii suplimentare, vezi punctul 4). 
III Pe cale judiciară, divorțul se poate pronunța ca urmare a acordulului soților, din culpa unuia dintre soți sau din culpa amândurora. De asemenea, în anumite condiții, divorțul poate fi pronunțat de către instanțele de judecată și în situația în care între soți a existat o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani sau dacă unul dintre soți are probleme de sănătate. 
ATENȚIE !– divorțul pe calea procedurii administrative sau notariale implică prezența personală a soților, de cel puțin 2 ori, în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului. 
Atenție: - divorțul pe cale judiciară (prin instanță) se poate solicita și obține, în anumite situații, inclusiv în lipsa soților.

2.    Unde se judecă divorțul?
   În cazul în care soții nu își exprimă acordul cu privire la desfacerea căsătoriei pe calea procedurii administrative sau notariale, instanța competentă să judece cererea de divorț este JUDECĂTORIA în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. ( ATENȚIE !: prin sintagma locuință comuna- se are în vedere imobilul în care soții au locuit efectiv, chiar dacă nu au avut stabilit domiciliul în acea locație !).
   Ce se întâmplă în cazul în care soții nu au avut o locuință comună sau dacă niciunul dintre aceștia nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună ? Mai pot divorța ? Da ! Vei putea divorța !
   Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
   Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.


3.    Ce este divorțul pe cale administrativă și cum se poate realiza acesta?
   Cererea de divorț se depune la primăria unde s-a încheiat căsătoria sau la primăria de la locul ultimei locuințe comune a soților, care va acorda un termen de reflecție de 30 de zile în care vă puteți răzgândi.
   Soții trebuie să fie de acord cu divorțul, să se înțeleagă cu privire la numele de familie pe care urmează să îl poarte fiecare după desfacerea căsătoriei și să nu existe copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați. 
ATENȚIE! Ofițerul de stare civilă nu poate dispune în privința folosinței locuinței sau a partajului bunurilor comune!

4.    Ce trebuie să știu despre divorțul la notar?
   Evident, inclusiv în fața notarului public, soții trebuie să își exprime acordul cu privire la divorț și la efectele acestuia. În cazul în care nu există copii minori, situația este destul de simplă, însă dacă există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, soții trebuie să convină cu privire la toate aspectele referitoare la:
-    Numele de familie pe care să îl poarte după divorț
-    Exercitarea autorității părintești în comun ( ATENȚIE!: soții nu își vor putea exprima consimțământul în ceea ce privește exercitarea exclusivă a autorității părintești de către un singur părinte !).
-    Stabilirea locuinței copiilor minori după divorț
-    Modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare copil (“programul de vizită”)
-    Stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură, pregătire profesională a copiilor. 
   ATENȚIE! Chiar dacă procedura notarială implică acordul ambilor soți, din punctul nostru de vedere, asistarea clientului de către un avocat specializat în dreptul familiei este obligatorie. De ce ? Pentru faptul că, la momentul semnării convenției vă vor fi explicate în detaliu consecințele ( pe termen scurt, mediu și lung) cu privire la care nu credeai că pot exista probleme !? Click aici pentru a consulta un avocat specializat!
   ATENȚIE!  Dacă soții nu se înțeleg cu privire la unul sau mai multe dintre aspectele sus-menționate, notarul public nu va putea trece la finalizarea procedurii, fiind obligat să îndrume astfel soții către instanța de judecată.
   ATENȚIE! În situația în care aveți copii minori, va fi obligatorie efectuarea anchetei sociale de către autoritatea tutelară din cadrul primăriei, iar dacă din raportul de anchetă socială reiese că acordul soților cu privire la exercitarea în comun a autorității părintești sau a stabilirii locuinței copilului nu este în interesul copilului, notarul public va emite o dispoziție de respingere a cererii de divorț și va îndruma soții să se adreseze instanței de judecată. 

5.    Cât voi datora cu titlu de pensie de întreținere ?
   Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

6.    Pot divorța prin acord pe cale judiciară ( prin instanță)?
   Da, foarte multe persoane aleg această procedură. Divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori rezultați din căsătorie. 
Instanța de judecată se va pronunța cu privire la numele cu privire la care soții îl vor purta după divorț, iar dacă soții au copii minori, asupra exercitării autorității părintești, precum și asupra contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor, chiar dacă acest lucru nu a fost solicitat prin cererea de divorț!

7.    Pot divorța dacă soțul/soția nu este de acord?
   Răspunsul este unul pozitiv, vezi aici: https://www.domocos-law.ro/stiri/pot-divorta-daca-sotul-sotia-nu-este-de-acord-pot-divorta-daca-locuiesc-in-strainatate-iata-ce-trebuie-sa-cunosti  care sunt condițiile și ce trebuie să faci în această situație. 

8.    Care sunt cazurile de divorț din culpă?
    Divorțul pentru motive temeinice, care justifică desfacerea căsătoriei se bazează în general pe încălcarea obligației de fidelitate între soți, exercitarea actelor de violență fizică, consum de alcool, droguri, săvârșirea de infracțiuni etc. 
    Divorțul din culpă poate avea loc și la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani, divorțul pronunțându-se în acest caz din culpa celui care formulează cererea de divorț.

9.    La cine va stabili instanța locuința copilului după divorț?
   Dacă se dispune exercitarea în comun a autorității părintești după desfacerea căsătoriei, instanța va stabili locuința copilului conform înțelegerii părinților dacă este în interesul superior al copilului. 
   Dacă părinții nu se înțeleg la care dintre ei va locui copilul sau instanța de judecată apreciază că înțelegerea lor este contrară interesului superior al copilului, instanța va stabili locuința copilului:
- la unul dintre părinți dacă până la divorț copilul a locuit cu ambii părinți, ținând seama de interesul său superior,
- la părintele cu care locuiește în mod statornic, dacă copilul a locuit doar cu unul dintre părinți.

10.    Pot solicita după divorț schimbarea domiciliului minorului?
   Răspunsul este da, echipa Biroului de avocatură DOMOCOȘ LAW te poate ajuta în acest demers! Click aici pentru a ne contacta! 

11.    Pot solicita stabilirea unui program de vizită a minorului sau modificarea celui existent?
   Da, împrejurările în care au fost luate anumite măsuri se pot modifica, astfel că acestea au caracter temporar, provizoriu. Întreabă un avocat specializat în dreptul familiei aici. 

12.    Pot divorța dacă soțul/soția este bolnav/ă?
   Da, divorțul pentru motive de sănătate se pronunță de instanță la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei (cererea soțului bolnav).

13.    Cine rămâne  în locuința comună până la partaj?
   În situația în care dețineți împreună cu soțul/soția în proprietate o casă, apartament etc. , dacă nu este posibilă folosința locuinței de către ambii soți până la partaj sau dacă sunteți beneficiarii unui contract de închiriere, instanța va ține seama, în ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa soților în desfacerea căsătoriei și de posibilitățile locative proprii ale foștilor soți. 

14.    Ce se întâmplă dacă soțul moare în timpul procesului?
   În cazul divorțului din culpă, dacă soțul reclamant decedează în timpul procesului de divorț, moștenitorii săi pot continua acțiunea de divorț.

15.    Pot să îmi păstrez numele de familie al soțului dacă el nu este de acord?
   Răspunsul este unul pozitiv, pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soți sau de interesul superior al copilului.

16.    Ce pot să fac dacă soțul vinde/donează bunurile comune?
   Actele de înstrăinare și de grevare care privesc bunurile mobile comune și a căror înstrăinare nu este supusă unor formalități de publicitate, precum și orice alte acte din care se nasc obligații în sarcina comunității și au fost încheiate de unul dintre soți după introducerea cererii de divorț sunt anulabile, dacă au fost făcute în frauda celuilalt soț.

17.    Pot cere despăgubiri de la soțul vinovat de divorț?
   Da, soțul nevinovat care suferă un prejudiciu moral sau material cauzat de divorț poate pretinde de la soțul vinovat să îl despăgubească, acest drept fiind distinct de prestația compensatorie.
  ATENȚIE! Acordarea despăgubirilor nu este posibilă în cazul divorțului prin acordul soților. 
  ATENȚIE! Solicitarea de daune morale/materiale trebuie realizată prin cererea de divorț, o eventuală cerere pe cale separată ulterioară pronunțării divorțului nu este posibilă.

18.    Ce este prestația compensatorie?
   În cazul în care ați fost căsătorit/ă cel puțin 20 ani, iar divorțul se pronunță din culpa soțului pârât, puteți beneficia de o prestație care să compenseze pe cât posibil un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale soțului care nu se face vinovat de desfacerea căsătoriei. 

19.    Sunt obligat să îl întrețin pe fostul soț/ fosta soție? 
   Prin divorț, obligația de întreținere între soți încetează. 
   Soțul divorțat are dreptul la întreținere în cuantum de până la ¼ din venitul net al celui obligat la plata ei, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie, în timpul căsătoriei sau în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei. 

20.    Când pot cere partajul ?Mă pot adresa notarului public ?Există un termen în care sunt obligat să cer partajul? 
   Ca urmare a desfacerii căsătoriei ( în cazul divorțului pe cale judiciară, subsecvent râmânerii definitive a hotărârii de divorț) veți putea solicita partajarea bunurilor comune.
   În situația în care există acordul părților, partajul se va putea realiza în fața notarului public.
   În situația în care unul dintre foști soți nu își exprimă consimțământul, partajul este necesar a se realiza prin intermediul instanțelor de judecată având în vedere faptul că, potrivit regulii general aplicabile în materie de partaj, nimeni nu poate fi obligat să râmână în indiviziune.
   Nu, nu există un termen limită în care să ceri partajul astfel încât nu poți să îți pierzi bunurile dacă nu acționezi într-un anumit termen. Cu toate acestea, subsecvent desfacerii căsătoriei, sfătuim clienții să procedeze la partajarea bunurilor.
 

21.Este posibilă suplinirea consimtământului unui părinte pentru întocmirea pașaportului, ieșirea din țară cu minorul, înscrierea la o unitate de invățământ etc ?
Astfel cum am arătat, în cazul părinților divorțati ( separați) exercitarea autorității părintești în privința copiilor se exercită în comun ( această formă reprezintă regula potrivit Codului civil) sau în mod exclusiv de către unul dintre părinți ( cazuri de excepție).
Dacă în situația exercitării autorității părinteșți în mod exclusiv de către unul dintre părinți nu există probleme, hotărârea judecătorească făcând dovada în fața autorităților sau instituțiilor publice sau private (ex: eliberare pașaport, părăsire țară, urmarea unei proceduri medicale, înscriere la o anumită unitate de învățământ etc), în situația exercitării autorității părintești în comun, lucrurile pot fi privite destul de nuanțat.
În acest sens, învederăm că, în condițiile exercitării autorității părintești în comun, proceduri precum: eliberare pașaport, părăsirea temporară a țării, participarea sau accesul  la o procedură medicală, înscrierea la o anumită instituție de învățământ etc necesită acordul ambilor părinți.
Pentru fiecare dintre aceste proceduri (enumerate cu titlu exemplificativ) părintele care însoțește minorul este obligat să prezinte instituției sau autorității competente ( Ex: Serviciu pașapoarte, Poliția de Frontieră etc) un acord notarial prin care celălalt părinte este își exprimă acordul, consimtământul sau hotărârea judecătorească care să suplinească acordul.
În cazul în care părintele căruia îî este solicitat acordul refuză nejustificat,  abuziv aveți posibilitatea intentării unui proces în fața instanțelor de judecată prin care să solicitați suplinirea acordului (sigur, în anumite situații, prin intermediul unui proces se poate solicita și ca exercitarea autorității părintești să se realizez în mod exclusiv de către unul dintre părinți).
Atenție! Suntem adesea sesizați de părinți în scopul promovării unei cereri de chemare în judecată având ca obiect suplinirea acordului. Nu de puține ori, disputele dintre părinți (existente anterior, pe parcursul sau ulterior divorțului) sau șicanele evidente se materializează în refuzuri nejustificate însă, există și situații care nu necesită intervenția instanței de judecată. 
În acest sens, pentru a putea dovedi un presupus refuz nejustificat, asigurați-vă că ați depus diligențe privind o justă și completă informare a părintelui căruia i se solicită acordul. 
Ce trebuie să aveți în vedere ? Cum vă îndepliniți obligația de informare?
Ar fi ideal ca informarea să conțină cât mai multe detalii.
Astfel, în condițiile în care doriți să obțineți consimtământul pentru scoaterea minorului din țară în vederea efectuării unui city break, concediu, vacanță ar fi utilă o prezentare detaliată a solicitării urmată de o transmitere conformă către părintele căruia i se solicită acordul. În acest sens, considerăm oportune informații cum ar fi scopul, perioada/durata, țara respectiv justificarea. De ce ? Pentru că, spre exemplu, refuzul unui părinte de a-și da consimtământul în scopul efectuării de către minor a unei excursii la sky într-o țară măcinată de un război nu poate fi considerat abuziv ...
Din punct de vedere al formei îndrumăm clienții biroului de avocatură să utilizeze acele mijloace de comunicare (inclusiv cele de comunicare la distanță) care permit efectuarea verificărilor privind transmiterea efectivă a informării. La acest moment, vom spune că cel mai facil mijloc rămâne transmiterea unei notificări cu conținut declarat și confirmare de primire.
Dacă deși informat părintele refuză să își dea în mod nejustificat acordul, puteți intenta o cerere de chemare în judecată.
Nu uitați că orice cerere adresată instanțelor de judecată necesită parcurgerea unor proceduri stricte și necesită un anumit termen pentru soluționare. Din acest punct de vedere, recomandăm clienților ca orice discuție și informare prealabilă să aibă loc cu luarea în considerare a unui interval de timp suficient pentru soluționarea cererii pe cale judiciară ( în fața instanței de judecată).
Vă aducem la cunoștință că, în cazul în care sunteți într-o situație limită, legea vă oferă posibilitatea de a solicita acordul prin intermediul procedurii ordonanței președințiale.
În cele mai multe cazuri, dacă condițiile urgenței, a neprejudecării fondului și a caracterului provizoriu sunt îndeplinite și partea probează refuzul nejustificat instanțele de judecată pronunță hotărâri favorabile pentru părintele care solicită suplinirea acordului celuilalt părinte, cu obligarea părintelui care a refuzat în mod nejustificat la suportarea cheltuieilor de judecată.

 

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziție:

Avocat Divorț Oradea - Parcul Traian, nr. 7, ap. 6, jud. Bihor; TEL 0758 360 112; E-mail: vlad@domocos-law.ro

Avocat  Divorț Aleșd - 1 Decembrie, nr. 5, jud. Bihor; TEL 0747 108 008; E-mail: larisa@domocos-law.ro

Avocat ONLINE 

www.domocos-law.ro