Articole/Știri - TAXA JUDICIARĂ DE TIMBRU ESTE ÎMPOVĂRĂTOARE ? ȘTIAI CĂ POȚI BENEFICIA DE AJUTOR PUBLIC JUDICIAR ? AFLĂ CE ESTE ȘI CUM SE POATE OBȚINE !
TAXA JUDICIARĂ DE TIMBRU ESTE ÎMPOVĂRĂTOARE ? ȘTIAI CĂ POȚI BENEFICIA DE AJUTOR PUBLIC JUDICIAR ? AFLĂ CE ESTE ȘI CUM SE POATE OBȚINE !
Dorești să deschizi un proces, dar taxa judiciară de timbru este împovărătoare?
Poți face o cerere privind acordarea ajutorului public judiciar. Avocații Biroului de avocatură DOMOCOȘ LAW îți pot oferi suport pentru redactarea și susținerea cererii de ajutor public. Te invităm să parcurgi informațiile de mai jos.
1) Ce reprezintă ajutorul public judiciar ?
Ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii.
2) În ce fel de cauze pot solicita ajutorul public judiciar ?
Ajutorul public judiciar se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale.
3) Care sunt formele ajutorului public judiciar ?
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
i) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
ii) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
iii) plata onorariului executorului judecătoresc;
iv) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
4) Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinesc ?
O condiție esențială este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie în ultimele două luni anterioare formulării cererii să fie situat sub 300 lei. În această situație poți beneficia spre exemplu, de scutirea integrală de la plata taxei judiciare de timbru.
În situația în care venitul mediu net lunar pe membru de familie în ultimele două luni anterioare formulării cererii se situează sub 600 lei sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
5) Ce fel de venituri se iau în considerare la stabilirea acestuia?
Trebuie să cunoști că la stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere.
6) Ce trebuie să cuprindă cererea privind acordarea ajutorului public ?
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează obligatoriu în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată.
Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
7) Care instanță este competentă să se pronunțe asupra formulării cererii de ajutor public ?
Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul și este scutită de plata taxei judiciare de timbru.
8) Ce pățesc dacă declar fals că am venituri mai mici decât cele reale?
ATENȚIE !!! Dacă situația financiară declarată este contrară realității, orice persoană care prezintă interes va putea sesiza oricând instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea.
În această situație, dacă cererea de ajutor public judiciar a fost făcută cu rea-credinţă, prin ascunderea adevărului, instanța te va obliga la restituirea cu titlu de despăgubire a sumelor de care ai fost scutit, precum şi la o amendă în cuantum de până la 5 ori mai mare decât suma pentru care ai obţinut nejustificat scutirea.
Pentru a evita astfel de situații, avocații Biroului de avocatură DOMOCOȘ LAW vă pot ajuta să formulați cererea de acordare a ajutorului public judiciar! Click aici pentru a ne contacta!