Articole/Știri - PROCEDURA ORDONANȚEI DE PLATĂ- află cum îți poți recupera creanțele (sumele de bani) de la partenerii contractuali !

PROCEDURA ORDONANȚEI DE PLATĂ- află cum îți poți recupera creanțele (sumele de bani) de la partenerii contractuali !


publicat la data 17 mar. 2022, scris de Vlad Domocos

Sunteți o persoană fizică sau administratorul unei societăți și aveți creanțe (sume de bani) de recuperat de la partenerii contractuali ? Ați facturat și sunteți amânați cu plata ? Iată cum îți poți recupera creanțele ! Obține un titlu executoriu și treci la executarea silită !


ORDONANȚA DE PLATĂ- CEA MAI FACILĂ ȘI RAPIDĂ PROCEDURĂ DE RECUPERARE A CREANȚELOR DE LA DEBITORUL CARE ÎNTÂRZIE PLATA CREANȚEI:

Chestiuni preliminare:
Exclusiv pentru mai buna înțelegere de către cititor a termenilor uzitați, prin “Creditor” respectiv “Debitor” vom înțelege:

  •  Creditor- persoana care este îndrituită să primească plata unei sume de bani ca urmare a îndeplinirii obligațiilor contractuale asumate prin semnătură sau în alt mod admis de lege într-un contract civil constatat printr-un înscris.
  • Debitor- persoana care este obligată să plătească o sumă de bani ca urmare a îndeplinirii obligațiilor contractuale asumate prin semnătură sau în alt mod admis de lege într-un contract civil constatat printr-un înscris.

A. DOMENIUL DE APLICARE (condiții):


A.1.Procedura ORDONANȚEI DE PLATĂ se aplica creanțelor:

  •  CERTE, LICHIDE ȘI EXIGIBILE

    Creanța este CERTĂ atunci când existența ei neîndoielnică rezultă din însuși titlul executoriu.
    Creanța este LICHIDĂ atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conține elemente care permit stabilirea lui.
    Creanța este EXIGIBILĂ atunci când obligația debitorului a ajuns la scadență sau când debitorul este decăzut din beneficiul termenului de plată.

  • CARE CONSTAU ÎN SUME DE BANI ( se pot solicita doar sume de bani !).
  • CARE REZULTĂ DIN ÎNCHEIEREA UNUI CONTRACT CIVIL CONSTATAT PRINTR-UN ÎNSCRIS (ori determinat potrivit unui statut, regulament sau înscris) ȘI ÎNSUȘIT DE PĂRȚI PRIN SEMNĂTURĂ ORI ÎN ALT MOD ADMIS DE CĂTRE LEGE.

A.2.Procedura ORDONANȚEI DE PLATĂ nu se aplica creanțelor:

  • ÎNSCRISE LA MASA CREDALĂ SAU ÎN CADRUL UNEI PROCEDURI DE INSOLVENȚĂ.

B. PROCEDURA ORDONANȚEI DE PLATĂ 


B.1. COMUNICAREA SOMAȚIEI DE PLATĂ – ( procedura prealabilă) etapă anterioară și obligatorie

  • Creditorul este obligat să îî transmită debitorului prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire,  o SOMAȚIE.
  • Prin SOMAȚIE, creditorul trebuie să îî pună în vedere debitorului să plătească suma de bani în termen de 15 zile de la comunicarea SOMAȚIEI. 

 Atenție !: termenul de 15 zile se calculează de la data comunicării către debitor a somației și nu de la data depunerii somației la executorul judecătoresc sau la serviciul poștal. 

Atenție !: pentru îndeplinirea procedurii somației, comunicarea acesteia nu se poate realiza prin alte mijloace sau proceduri ( NU ESTE ÎNDEPLINITĂ CONDIȚIA dacă SOMAȚIA este transmisă prin poștă sau curier într-o altă modalitate decât prin scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire sau dacă SOMAȚIA este transmisă prin alte mijloace informatice: e-mail, whatapp etc-chiar dacă aceste mijloace constituie canalele de comunicare utilizate de către partenerii contractuali).

  • SOMAȚIA întrerupe prescripția extinctivă.

!!! CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DEBITORUL NU ÎȘI EXECUTĂ OBLIGAȚIA DE PLATĂ ÎN TERMEN DE 15 ZILE DE LA COMUNICAREA SOMAȚIEI ? 

  • CREDITORUL POATE SESIZA INSTANȚA DE JUDECATĂ COMPETENTĂ

B.2. PROCEDURA ÎN FAȚA INSTANȚEI DE JUDECATĂ. DURATA PROCEDURII


 Atenție !: în cazul în care debitorul nu contestă creanța prin întâmpinare, ordonanța de plată va fi emisă în termen de cel mult 45 de zile de la introducerea cererii (nu intră în calculul termenului perioada necesară comunicării actelor de procedură).


a.TAXA DE TIMBRU: 50 LEI dacă valoarea cererii nu depăsește 2.000 LEI, și cu, 200 LEI, pentru cereri a căror valoare depășește 2.000 LEI.


b.CEREREA adresată judecătoriei trebuie să cuprindă:
    datele de identificare ale creditorului
    datele de identificare ale debitorului
    suma ce reprezintă obiectul creanței, temeiul de fapt și de drept al obligației de plată, perioada la care se referă, termenul la care se referă plata și orice alt element necesar
    suma ce reprezintă dobânzi sau alte despăgubiri ce se cuvin creditorului
    semnătura creditorului

Atenție !: la cerere se anezează înscrisurile care atestă cuantumul creanței precum și înscrisurile doveditoare.
Atenție !: sub sancțiunea respingerii cererii ca inadmisibilă, este obligatoriu a se atașa dovada comunicării somației
  
c. Poate creditorul solicita DOBÂNZI sau alte DAUNE-INTERESE SUPLIMENTARE?

  • Da. Creditorul poate solicita dobânda penalizatoare chiar dacă părțile nu au stabilit nivelul dobânzii pentru plata cu întârziere.
  • Da. Creditorul poate pretinde daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile făcute pentru recuperarea sumelor ca urmare a  neexecutării la timp a obligațiilor de către debitor.

d.Procesul se desfășoară potrivit regulilor referitoare la pricinile urgente


e. Ce se întâmplă dacă pe parcursul litigiului părțile ajung la o înțelegere sau debitorul plătește ?

  • În cazul în care creditorul declară că a primit plata, instanța ia act de această împrejurare printr-o încheiere definitivă prin care dispune închiderea dosarului.
  • În cazul în creditorul și debitorul ajung la o înțelegere, instanța ia act de aceasta pronunțând o hotărâre de expedient definitivă și care constituie titlu executoriu (poate fi pusă în executare silită).

f. Poate contesta debitorul creanța ? Ce se întâmplă în acest caz ?

  • În cazul în care debitorul contestă creanța, instanța va verifica dacă contestația este întemeiată, în baza înscrisurilor de la dosar și a explicațiilor date de către părți.
  • În situația în care contestația este întemeiată, instanța va respinge cererea creditorului prin încheiere. De asemenea, respingerea prin încheiere se va dispune în situația în care pentru soluționarea cererii este nevoie de alte probe decât cele cu înscrisuri. 

!!!! CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE ? ÎN CALITATE DE CREDITOR NU ÎMI VOI PUTEA RECUPERA CREANȚA DATORITĂ CONTESTAȚIEI ?

  • STAI LINIȘTIT. ÎȚI VEI PUTEA RECUPERA CREANȚA POTRIVIT DREPTULUI COMUN.

g. Emiterea ORDONANȚEI. Poate stabili judecătorul un nou termen de plată în favoarea debitorului?

  • În cazul în care instanță constată că pretențiile creditorului sunt întemeiate, va emite o ordonanță de plată în care va preciza suma și termenul de plată.
  • ORDONANȚA DE PLATĂ ARE CARACTER EXECUTORIU.
  • Regula: termenul de plată nu va fi mai mic de 10 zile și nici nu va depăși 30 de zile de la data comunicării ordonanței. Judecătorul nu va putea stabili un alt termen de plată, decât dacă părțile se înțeleg.
  • Excepția: în cazul obligațiilor de plată a cotelor de cheltuieli comune față de asociațiile de proprietari, precum și a cheltuielilor de întreținere ce revin persoanelor fizice corespunzător suprafețelor locative pe care le folosesc ca locuințe.

h. Se poate formula cale de atac împotriva ordonanței de plată ? Termen. Consecințe.

  • Debitorul poate formula cale de atac împotriva ordonanței de plată în termen de 10 zile de la comunicarea sau înmânarea ordonanței. Calea de atac poartă denumirea de “cerere în anulare.”

  Atenție !: Prin cererea în anulare se pot invoca numai chestiuni referitoare la nerespectarea cerințelor ordonanței de plată sau la cauze de stingere a obligației ulterioare emiterii ordonanței de plată.

  • CEREREA ÎN ANULARE NU SUSPENDĂ EXECUTAREA ! 

i.Caracterul executoriu al ordonanței de plată

  • ORDONANȚA DE PLATĂ ESTE EXECUTORIE chiar dacă este atacată cu cerere în anulare (creanța poate fi executată silit).

C. AVANTAJELE PROCEDURII ORDONANȚEI DE PLATĂ 

  1. Posibilitatea crescută de recuperare a creanței exclusiv ca urmare a parcurgerii procedurii prealabile și anterioare a SOMAȚIEI DE PLATĂ
  2. Taxa de timbru fixă (inferioară ca și cuantum celei solicitate potrivit dreptului comun)
  3. Aplicabilitate generală, indiferent de persoana părților contractante (persoană fizică sau profesionist)
  4. Poate fi solicitată orice sumă de bani, fără o limitare a cuantumului
  5. Procedură rapidă ( sub aspectul îndeplinirii condițiilor este cea mai rapidă și facilă procedură pentru obținerea unui titlu executoriu împotriva debitorului care întârzie plata)
  6. Probațiunea simplificată: înscrisuri și explicațiile oferite de către părți
  7. Ordonanța de plată este executorie, chiar dacă este atacată cu cerere în anulare
  8. Termenul de plată stabilit pentru executarea ordonanței de plată nu poate fi mai mare de 30 de zile cu excepția cazului în care părțile derogă de la această regulă
  9. Posibilitatea pretinderii dobânzii penalizatoare inclusiv pentru situațiile în care părțile nu au stabilit nivelul dobânzii pentru plata cu întârziere
  10.  Posibilitatea pretinderii daunelor-interese suplimentare pentru toate cheltuielile făcute pentru neexecutarea la timp a obligațiilor

Pentru mai multe dispoziții, echipa Biroului de avocatură Domocoș Law vă stă la dispoziție: Click aici: