Articole/Știri - POT DIVORȚA DACĂ SOȚUL/SOȚIA NU ESTE DE ACORD ? POT DIVORȚA DACĂ LOCUIESC ÎN STRĂINĂTATE? IATĂ CE TREBUIE SĂ CUNOȘTI !

POT DIVORȚA DACĂ SOȚUL/SOȚIA NU ESTE DE ACORD ? POT DIVORȚA DACĂ LOCUIESC ÎN STRĂINĂTATE? IATĂ CE TREBUIE SĂ CUNOȘTI !


publicat la data 2 dec. 2021, scris de Vlad Domocos

1.    Pot divorța dacă soțul/soția nu este de acord? Care sunt motivele pentru care pot divorța dacă soțul/soția nu este de acord?
    Divorțul sau desfacerea căsătoriei se poate pronunța chiar și în lipsa acordului unuia dintre soți, indiferent dacă în urma mariajului au rezultat copii minori sau nu, dacă vă aflați în unul dintre următoarele cazuri (motive de divorț):
I. În situația în care, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav afectate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
II.La cererea unuia dintre soți, după o separare (despărțire) în fapt care a durat cel puțin 2 ani.
III.La cererea soțului a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.


2.    Care sunt motivele temeinice pentru divorț ? 
    Motivele temeinice (indifelitate; alcoolism; atitudine violentă sau agresivă; dependența de substanțe stupefiante; dependența de jocuri de noroc; perseverență infracțională etc) sunt acelea care afectează grav conviețuirea soților și care fac aproape imposibil traiul comun . Trebuite avut în vedere faptul că, este necesară dovedirea cauzelor care au dus la afectarea relației de cuplu cu importanta precizare conform căreia, nu toate neînțelegerile cu caracter ocazional sau temporar ivite în viața conjugală se circumscriu motivului de divorț analizat ( ex. instanța nu va pronunța divorțul în situația în care unul dintre soți invocă ca motiv „temeinicˮ faptul că ciroba a fost servită rece, iarba din curtea casei nu a fost tăiată vinerea sau alte asemenea circumstanțe ).


3.    Pot divorța chiar dacă am fost agresat/ă o singură dată ?
    Din punctul nostru de vedere, atitudinea violentă (fizică, verbală, psihologică etc) a unuia dintre soți reprezintă un motiv temeinic pentru desfacerea căsătoriei.
     Apreciem faptul că, pentru anumite motive temeinice [între care, cu titlu de exemplu enumerăn: actele de violență fizică (indiferent de natura, numărul sau repetitivitatea acestora)]; violența verbală, psihologică constând în amenințări cu moartea, cu acte de agresiune, șantajul etc, instanța va trebui să pronunțe desfacerea căsătoriei indiferent dacă motivele invocate au avut caracter unitar (au fost săvârșite o singură dată) sau continuu.

 

4.    Cum pot dovedi motivele de divorț?
Veți putea dovedi motivele de divorț cu oricare dintre mijloacele de probă prevăzute de către lege:
1.    Înscrisuri ( hotărâri judecătorești (ex.hotărâre judecătorească prin care s-a luat ordinul de protecție împotriva soțului/soției) înscrisuri medicale; înscrisuri provenind de la locul de muncă; ancheta socială; înscrisuri care relevă desfășurarea unor activități; răspunsul unor adrese transmise către instituții, autorități publice  etc)
2.    Interogatoriul părți adverse (soțului/soției)
3.    Prezumții
4.    Mijloace materiale de probă ( planșe forografice; înregistrări audio-video etc)
5.    Martori
ATENȚIE !- în materia desfacreii căsătoriei (divorțului) pot fi audițai în calitate de martori rudele și afinii până la gradul al III-lea inclusiv (mama, tata, socrul, soacra, fratele, sora cumnatul, cumnata etc) cu excepția descendenților ( copiilor în situația desfacerii căsătoriei)


5.Pot fi folosite în mod legal înregistrările audio/video ale convorbirilor dintre soți într-un proces de divorț ?
Da. Înregistrările audio/video ale convorbirilor între soți pot fi folosite cu titlu de probă în procesul de divorț.

6.    Copii minori vor fi audiați ca martori în procesul de divorț al părinților?
Copii minori nu vor fi audiați în calitate de martori în procesul de divorț al părinților.
Trebuie să cunoașteți însă că, în conformitate cu art. 264 Cod civil, în procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.
De asemenea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.
Observăm astfel faptul că, copilul minor va fi ascultat în mod obligatoriu în situațiile care îl privesc dacă a împlinit 10 ani ( aspecte accesorii cererii de divorț cum ar fi: locuința minorului; exercitarea programului de vizită; exercitarea autorității părintești; pensia  de întreținere).
 
7.    Pot divorța dacă soțul/soția locuiește în străinătate?
Da. Vei putea introduce o cerere de divorț chiar dacă soțul/soția care nu dorește să divorțeze locuiește în străinătate.
Pentru mai multe detalii privind aspectele divorțului când unul dintre soțu locuiește în străinătate, contactează un avocat al Biroului de avocatură Domocoș Law (Clik aici).