Articole/Știri - ORDINUL DE PROTECȚIE – COMBATEREA VIOLENȚEI DOMESTICE
ORDINUL DE PROTECȚIE – COMBATEREA VIOLENȚEI DOMESTICE
Avocații Biroului DOMOCOȘ LAW au înțeles să analizeze încă de la debutul pandemiei generate de către virusul SARS-COV2 oportunitatea digitalizării sistemului judiciar în cadrul proceselor urgente care privesc cu precădere instituția ordinului de protecție considerațiile fiind grupate în cuprinsul studiului “Scurte considerații privind necesitatea digitalizării sistemului judiciar în scopul asigurării dreptului la apărare în procedura ordinului de protecție” publicat pe site-ul de specialitate www.juridice.ro.
Continuând specializarea în domeniu, Av. Vlad Domocoș a analizat în cuprinsul studiului “Ordinul de protecție provizoriu. Discuții privind competența” o parte importantă a materiei, punând accent pe elemente importante cum ar fi probațiunea și competența de emitere. Studiul a fost publicat în nr. 1 din 2021 al prestigioasei Reviste de Dreptul Familiei.
Astfel, prin avocații specializați ai biroului, oferim consultanță juridică, asistare și reprezentare pentru clienții care, direct sau indirect se confruntă cu problemele generate de fenomenul violenței domestice.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE. RĂSPUNSUL NOSTRU
În cuprinsul secțiunii ÎNTREBĂRI FRECVENTE. RĂSPUNSUL NOSTRU, avocații Biroului DOMOCOȘ LAW își propun să răspundă, în mod punctual, întrebărilor frecvente și curiozităților incidente în materia “ordinului de protecție”:
1.Ce reprezintă violența domestică ?
Violența domestică reprezintă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima
2.Ce reprezintă ordinul de protecție ? Ce măsuri obligații sau interdicții pot fi dispuse prin intermediul ordinului de protecție? Pot fi evacuat din locuință chiar dacă sunt proprietar ?
Ordinul de protecție reprezintă hotărârea prin care la cererea persoanei a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei , în scopul înlăturării stării de pericol, instanța de judecată dispune, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri-obligații sau interdicții:
- evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
- obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
3.De către cine poate fi solicitat ordinul de protecție?
Ordinul de protecție poate fi solicitat și luat împotriva unui membru de familie (exclusiv persoană fizică). În sensul Legii nr. 217/2003, noțiunea de membru de familie primește o accepțiune automonă, cuprinzând următoarele categorii de persoane:
- ascendenții și descendenții, frații și surorile, soții și copiii acestora, precum și persoanele devenite rude prin adopție, potrivit legii;
- soțul/soția și/sau fostul soț/fosta soție; frații, părinții și copiii din alte relații ai soțului/soției sau ai fostului soț/fostei soții;
- persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, actuali sau foști parteneri, indiferent dacă acestea au locuit sau nu cu agresorul, ascendenții și descendenții partenerei/partenerului, precum și frații și surorile acestora;
- tutorele sau altă persoană care exercită în fapt ori în drept drepturile față de persoana copilului;
- reprezentantul legal sau altă persoană care îngrijește persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepția celor care îndeplinesc aceste atribuții în exercitarea sarcinilor profesionale.
4.Care sunt motivele pentru care poate fi solicitat ordinul de protecție?
Important de reținut este faptul că, în afara violenței fizice, ordinul de protecție poate fi emis și în condițiile în care sunt incidente alte forme ale violenței, după cum urmează:
- Violență verbală
- Violență psihoogică
- Violență sexuală
- Violență economică
- Violență socială
- Violență spirituală
- Violența cibernetică
5.Care sunt pașii de urmat pentru a obține un ordin de protecție?
Pentru emiterea ordinului de protecție provizorie - apel către SUU 112.
Pentru emiterea ordinului de protecție de drept comun – introducerea la instanța judecătorească competentă a unei cereri ( motivată și însoțită de materialul probatoriu util soluționătii cauzei) privind emiterea ordinului de protecție.
6.Ce probe pot propune în dovedirea aspectelor solicitate pentru emiterea ordinului de protecție ?
Având în vedere caracterul excepțional al instituției, din punctul nostru de vedere, dovedirea aspectelor reclamate se poate face prin orice mijloc de probă ( sigur, cu excepția celor pentru a căror administrare este necesară trecerea unui termen îndelungat).
Audierea martorilor membri de familie este permisă. De asemenea, înregistrările audio/video, planșele fotografice (forografii), mesaje de tip text, certificatul medico-legal etc pot fi propuse în dovedirea cererii de către persoana presupusă victimă a violențelor. De asemenea, probele sus menționate pot fi propuse și de către presuspus aggressor în vederea asigurării dreptului la apărare.
7.Cum mă pot apăra împotriva unei solicitări privind emiterea unui ordin de protecție ? Pot fi evacuat din propria locuință în cazul emiterii unui ordin de protecție împotriva mea ? Îmi poate fi interzis dreptul de a lua legătura cu proprii copii ?
Împotriva ordinului de protecție, presupusul agesor, asistat de către avocat, trebuie/ se poate apăra propunând în esență, orice mijloc de probă util soluționării cauzei. De asemenea, corolar al dreptului la apărare, presupusul agresor va putea formula cale de atac împotriva hotărârii primei instanțe de judecată.
Datorită consecințelor ulterioare emiterii ordinului de protecție împotriva unei persoane ( evacuarea din locuința proprietate personală; probă decisivă în cadrul procesului de divorț; aspect esențial în ceea ce privește stabilirea locuinței minorilor sau al stabilirii programului de vizită; interzicerea contactului cu membrii de familie ( inclusiv interzicrea contactului cu proprii copii etc), recomandăm contactarea de urgență a unui avocat în vederea realizării unei apărări efective.
8. Pe ce perioadă poate fi luat ordinul de protecție ? Pot ajunge la închisoare în cazul în care nu respect ordinul ?
Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție se stabilește de judecător, fără a putea depăși 6 luni de la data emiterii ordinului.
Da, chiar poți suferi o condamanre penale în cazul în care nu respecți obligațiile impuse prin ordinul de protecție căci, încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurilor dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani