Articole/Știri - Modificarea acelor de stare civilă ale copilului. Despre prezumția de paternitate și acțiunea în tăgada paternității

Modificarea acelor de stare civilă ale copilului. Despre prezumția de paternitate și acțiunea în tăgada paternității


publicat la data 26 aug. 2022, scris de Vlad Domocos

Ești în proces de divorț sau ai divorțat, dar în certificatul de naștere al copilului este trecut ca tată fostul soț? Pot fi modificate actele de stare civilă ale copilului? Poate tatăl biologic să fie trecut el în certificatul de naștere al copilului?

Trebuie să știi că în Codul civil există art. 414 care sună în felul următor: Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei.

Paternitatea copilului din căsătorie poate fi înlăturată numai printr-o hotărâre judecătorească prin care să se constate că soțul mamei nu este tatăl biologic al copilului născut sau conceput în timpul căsătoriei.

  1. Ce însemnă prezumția de paternitate?

Prezumția de paternitate se aplică în următoarele situații: copil conceput și născut în timpul căsătoriei, copil conceput înainte de căsătorie, dar născut în timpul căsătoriei, copil conceput în timpul căsătoriei, dar născut după divorțul mamei de tatăl prezumtiv.

Pe scurt, chiar dacă copilul este conceput sau născut în timpul căsătoriei cu un alt partener decât soțul mamei și chiar dacă tatăl biologic al copilului îl recunoaște pe acesta, în certificatul de naștere a copilului va fi înscris la rubrica „tata” soțul mamei.

  1. Dacă mama este în proces de divorț cu sotul, poate fi înscris în certificatul de naștere al copilului tatăl biologic al acestuia?

Răspunsul este nu.  Chiar dacă mama se află în proces de divort cu sotul, acesta va fi înscris la rubrica tata în actele de stare civilă ale minorului. Se consideră că vă aflați în timpul căsătoriei până când hotărârea judecătorească privind desfacerea căsătoriei rămâne definitivă.

  1. Dacă mama a divortat de fostul soț, de ce va fi trecut tot el în certificatul de naștere al copilului?

Această situație este cel mai des întâlnită în practică. Chiar dacă mama a divorțat de fostul soț existând o hotărâre judecătorească definitivă prin care s-a pronunțat divorțul sau un certificat de divorț eliberat de un notar public, copilul va avea ca tată pe fostul soț al mamei dacă este conceput în timpul în care mama a fost căsătorită cu fostul soț.

  1. Ce putem face dacă ne regăsim într-una din situațiile de mai sus?

Singurul mod de a răsturna prezumția de paternitate este formularea unei cereri de chemare în judecată, adică introducerea unei acțiuni în tăgada paternității. Pentru a te ajuta, ne poți contacta AICI.

  1. Cine poate introduce acțiune în tagada paternității?

Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil ori moștenitorii acestora.

  1. În ce termen poate fi introdusă acțiunea în tăgada paternității?

Răspunsul depinde de ce cine formulează cererea de chemare în judecată: soțul mamei poate introduce acțiunea în termen de 3 ani de când a cunoscut că este prezumat tatăl copilului sau de când a aflat că prezumția nu corespunde realității biologice, mama poate introduce acțiunea în termen de 3 ani de la nașterea copilului, iar tatăl biologic și copilul pot introduce oricand actiunea.

  1. Poate fi trecut tatăl biologic în certificatul de naștere al copilului?

Da, în urma admiterii actiunii în tăgada paternității, copilul pierde statutul de copil „din căsătorie” și devine copil „din afara căsătoriei” fără filiația stabilită față de tată.

Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său. Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.

Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.

Acţiunea în stabilirea paternităţii aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.

  1. Poate copilul lua numele de familie al tatălui biologic?

În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora.

  1. Ce mijloace de probă pot fi administrate pentru a răsturna prezumția de paternitate?

De regulă, este admisibil orice mijloc de probă, însă un rol important îl are efectuarea unui test de paternitate/ADN.

În situația efectuării unei test ADN este necesar consimțământul soțului mamei, al mamei, al copilului și al tatălui biologic, iar pentru copilului minor este necesar consimțământul ambilor părinți.