Articole/Știri - Ești executat silit de către bancă sau de către recuperatorii de creanțe ? Oare este prescris ? Consultă de urgență un avocat !

Ești executat silit de către bancă sau de către recuperatorii de creanțe ? Oare este prescris ? Consultă de urgență un avocat !


publicat la data 3 dec. 2021, scris de Vlad Domocos

Ai primit în poștă un plic de la executorul judecătoresc ? Cel mai probabil, poate fi o somație, o înștiințare privind înființarea unei popriri etc. Ce trebuie să faci? Să ceri de îndată ajutor specializat! Echipa Biroului de avocatură Domocoș LAW vă poate ajuta inclusiv în procedura executării silite. Click aici!
1.     Ce reprezintă somația? 
Înainte de a trece la executarea silită a bunurilor debitorului, executorul judecătoresc trebuie să îl înștiințeze pe debitor despre începerea executării silite și să îi pună în vedere să își îndeplinească obligația, în caz contrar va proceda la continuarea executării silite. 
Trebuie să cunoașteți că alături de somație se va comunica titlul executoriu și încheierea de încuviințare a executării silite pronunțate de judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul/sediul debitorului. Nu ți-au fost comunicate aceste înscrisuri de către executorul judecătoresc ? Consultă un avocat pentru a vedea cum poți scăpa de executarea silită ! Click aici !

2.    Sunt executat silit și nu am primit somație. Este legal?
De regulă, nu. Trebuie să știi însă că există și unele excepții de la regulă, cum ar fi în situația înființării unei popriri când te trezești la finalul lunii că angajatorul refuză să îți dea întreg salariul sau că ai conturile bancare blocate.  Avocații specializați din cadrul Biroului Domocoș LAW pot verifica dacă vă aflați în procedura unei executări silite nelegale. 

3.    Ce reprezintă poprirea?
Executarea silită îmbracă mai multe forme. Poprirea este acea formă de executare silită indirectă prin care creditorul urmărește sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale pe care o a treia persoană (de regulă angajatorul (firma la care lucrați), Casa de Pensii etc.) le datorează debitorului. 

4.    Cum pot contesta poprirea?
Contestația la poprire reprezintă un caz particular de aplicare a contestației la executare, conform dispozițiilor art. 712 și urm. Cod procedură civilă.

5.    Care este termenul de exercitare a contestației la executare în materia popririi?
Conform art. 715 alin. 1 pct. 2 Cod procedură civilă, termenul de exercitare a contestației la executare în materia popririi este de 15 zile de la data când cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înștiințarea privind înființarea popririi, iar dacă poprirea este înființată asupra unor venituri periodice, termenul de contestație pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei rețineri din aceste venituri de către terțul poprit.
ATENȚIE !!! Terțul poprit nu poate formula contestație la poprire!

6.    Ce pot ataca pe calea contestației la executare?
Obiectul contestației la executare poate fi executarea silită în ansamblul său, încheierile date de executorul judecătoresc sau orice act de executare. De asemenea, se poate face contestație la executare și în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condițiile legii. 

7.    În ce termen pot formula contestație la executare? Citiți cu atenție, termenul este unul obligatoriu !
În termenul de 15 zile de la data la care ați luat cunoștință de actul de executare pe care doriți să îl contestați  sau de la data la care ați primit încheierea de încuviințare a executării sau somația ori de la data la care ați luat cunoștință de primul act de executare, în cazurile în care nu ați primit încheierea de încuviințare a executării și nici somația sau dacă executarea se face fără somație. 
ATENȚIE !!! -> adresați-vă de urgență unui avocat ! Trecerea termenului de 15 zile vă împiedică să mai contestați executarea silită chiar dacă aceasta este nelegală !!! 

8.    Dacă fac contestație la executare se suspendă executarea silită? Pe scurt, suspendarea contestației la executare înseamnă că executorul nu vă mai poate lua banii până la soluționarea contestației ! Atenție: suspendarea trebuie solicitată în instanță, printr-o cerere de către avocat ! 
Trebuie să cunoașteți faptul că suspendarea se va dispune în condițiile în care avocatul va invoca motive temeinice. De asemenea, este posibil ca, în unele situații, pe lângă taxa de timbru să fiți obligați la plata unei cauțiuni. Află care sunt cazurile de suspendare obligatorie sau cele în care nu veți datora cauțiune. Întreabă un avocat, click aici.

9.    Cât mă costă o contestație la executare? 
Pentru ați face un calcul, pe lângă onorariul avocațial, trebuie achitată în primul rând o taxă de timbru care se calculează la valoarea bunului a cărei urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit. Taxa acestei contestații nu poate depăși suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestată. În anumite situații, dacă îndepliniți condițiile prevăzute de lege se poate formula cerere de ajutor public judiciar inclusiv în procedura executării silite. 
ATENȚIE !!!: în condițiile în care veniturile dumneavoastră se situează sub o anumită limită și nu aveți în proprietate bunuri, puteți beneficia de scutirea integrală de la plata taxei, de scutirea parțială sau de eșalonarea acesteia.

10.    Sunt executat silit, dar nu am nimic pe numele meu. Pot sta liniștit? NUUU !
În mod cert, nu. Dacă vă aflați într-o asemenea situație, vă recomandăm să nu rămâneți în pasivitate. La un moment dat, veți dori să vă angajați sau să cumpărați anumite bunuri, astfel încât este de preferat să cereți ajutor specializat în această situație pentru a aprecia dacă executarea silită este nelegală. S-ar putea ca dreptul de a obține executarea silită să fie prescris sau să fi intervenit perimarea executării silite. 

11.    Am contractat un credit în urmă cu mai mulți ani. Este prescris ? Cel mai probabil, da ! 
Pentru a putea calcula termenul de prescipție, trebuie să aveți în vedere o serie de factori cum ar fi: scadența anticipată, eventuala cesiune de creanță către recuperatori, termenul care a trecut, plățile efectuate voluntar, durata pentru care ați contractat creditul. 
Pentru a afla dacă “creditul” este prescris, vom avea nevoie de mai multe detalii: sună un avocat pentru a oferi detalii -> 0758 360 112 sau 0747 108 008.

12.    Ce se întâmplă dacă câștig contestația la executare? Îmi pot recupera banii luați de către executor?
În situația în care ați câștigat executarea silită veți putea solicita aplicarea dispozițiilor privind întoarcerea executării silite. Atenție, executorul nu vă va restitui banii în mod automat, ci doar ca urmare a admiterii cererii de către instanță. 
ATENȚIE !!!: De asemenea, în cazul în care ați fost executat silit ilegal, ca urmare a admiterii contestației la executare, veți putea solicita instanței de judecată competentă cheltuielile de judecată pricinuite ( onorariul avocatului, taxa de timbru etc).