Articole/Știri - Ce pot să fac dacă sunt executat silit? Contestația la executare. Suspendarea executării silite. Ridicare poprire/sechestru.

Ce pot să fac dacă sunt executat silit? Contestația la executare. Suspendarea executării silite. Ridicare poprire/sechestru.


publicat la data 8 feb. 2023, scris de Vlad Domocos

În cuprinsul acestui articol vă vom explica ce înseamnă: Contestația la executare. Suspendarea executării silite. Ridicare poprire/sechestru precum și alte instituții incidente în materia executării silite.


Ești executat silit? Ai poprire pe cont/salariu? Ai încheiat un contract de credit dezavantajos? Ți s-a solicitat să plătești o sumă mult mai mare decât creditul care trebuia rambursat și nu știi de ce? Ai primit o înștiințare/somație de la executorul judecătoresc și nu știi ce să faci?
Ai nevoie de ajutorul unui avocat specializat în executări silite. Sau mai bine doi avocați! Biroul de avocatură Domocoș Law acordă asistență juridică în procedura de executare silită concomitent prin cel puțin doi avocați (avocat executări silite Oradea; avocat executări silite Aleșd), fără costuri ... duble 😊
Important este să acționezi, să nu stai în pasivitate pentru că poprirea pe conturi sau poprirea pe salariu nu se ridică singură, iar penalitățile, dobânzile și comisioanele devin din ce în ce mai mari. 
De ce spunem că este bine să acționezi? Pentru că este posibil să fii executat silit în mod nelegal  și doar un avocat specializat în executări silite  te poate ajuta (...)

1.    Sunt executat silit. Ce să fac dacă sunt executat silit?

Ai 3 variante: 
I. Depune la instanța judecătorească o CONTESTAȚIE LA EXECUTARE în maxim 15 zile de la data la care ți-a fost comunicat plicul de la executorul judecătoresc (din această cauză te sfătuim să nu stai în pasivitate și să aștepți un miracol). Poprirea poate fi ridicată doar dacă ceri suspendarea executării silite. Îți explicăm mai jos ce înseamnă. Adresați-vă de urgență unui avocat! Trecerea termenului de 15 zile vă împiedică să contestați executarea silită chiar dacă aceasta este nelegală !!!

II. Puteți solicita creditorului încheierea unui ANGAJAMENT DE PLATĂ. Înseamnă că faci o propunere prin care îți exprimi intenția de a achita de bunăvoie suma pentru care ești executat silit. În anumite situații, se poate obține o reducere a sumei de bani pe care se solicită să o plătești. În acest caz, poprirea de pe conturi poate fi ridicată. 

III. NU FACI NIMIC, RĂMÂNI ÎN PASIVITATE. Dacă nu ai bunuri pe numele tău și nu te angajezi în viitor sau nu intenționezi să îți deschizi o afacere poți fi pasiv, te faci că plouă. Bineînțeles, nu îți recomandăm să procedezi în acest fel. O executare silită poate dura chiar și 10 ani, iar după finalizarea procedurii, creditorul (banca, recuperatorii de creanțe etc.) poate face o nouă cerere de executare silită împotriva ta. Și trebuie să ne credeți pe cuvânt, este doar o soluție de moment și nimic mai mult !

CUM ȘTIU SĂ ALEG O VARIANTĂ DINTRE CELE MAI SUS ENUMERATE?

Nu știi care este varianta cea mai bună pentru tine? Poți să ne contactezi și să programezi  o consultanță juridică pentru ca un avocat specializat în executări silite din cadrul biroului să te îndrume ce să faci mai departe. Consultanța juridică se poate realiza la biroul din Oradea (contact avocat executări silite Oradea), la biroul din Aleșd (contact avocat executări silite Aleșd) sau ONLINE (contact avocat executări silite). 

Iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre executările silite nelegale:

TREBUIE SĂ ȘTIȚI CĂ - de cele mai multe ori, dreptul de a obține executarea silită ESTE PRESCRIS (adică creditorul – bancă, recuperatori de creanțe, IFN etc nu are dreptul potrivit legii să te execute silit și executarea începută este nelegală!). În acest caz,  unicul remediu prin care puteți demonstra acest aspect este CONTESTAȚIA LA EXECUTARE depusă la instanța de judecată în termen de 15 zile calculat de la data comunicării actelor executorului judecătoresc.
TREBUIE SĂ ȘTIȚI CĂ- pentru cazul dumneavoastră, ar fi putut interveni instituția PERIMĂRII EXECUTĂRII SILITE (adică creditorul nu te va mai putea executa silit datorită faptului că a rămas prea mult în pasivitate deci, din culpa sa, nu a îndeplinit în termenul de 6 luni obligațiile impuse de executor). Dacă aveți o executare silită începută înainte de anul 2014 s-ar putea să aveți noroc. Contactați-ne aici ! 
TREBUIE SĂ ȘTIȚI CĂ- de foarte multe ori, cei care solicită executarea silită nu sunt creditorii dumneavoastră, aspect care trebuie contestat de urgență.

REMINDER !: CONTESTAȚIA LA EXECUTARE poate fi formulată doar în termenul de 15 zile de la data primirii plicului care conține actele de executare emise de executorul judecătoresc.
Cum pot afla dacă merită sau nu să fac o contestație la executare? 
Chestiunea este relativ simplă. Programați urgent o consultanță juridică. În cursul procedurii:
    avocați specializați în executări silite, în baza contractului încheiat cu dumneavoastră vor putea solicita o copie de pe dosarul execuțional aflat pe rolul executorului judecătoresc.
    avocați specializați în executări silite, vor evalua actele dosarului execuțional și vă vor aduce la cunoștință șanșele de reușită (exprimate în procente)
    ulterior informării, veți fi în măsură să evaluați dacă merită sau nu să depuneți o contestație la executare/

 

2.    Cât costă o contestație la executare? 

Înainte de a trece mai departe, trebuie să știi ce costuri presupune o contestație. În primul rând, trebuie să achiți o taxă judiciară de timbru(la PRIMĂRIA DE DOMICILIU/SEDIUL AL PJ) care se calculează la valoarea bunului a cărei urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit. Ca să vă faceți o idee, taxa de timbru este de cel mult 1000 LEI.
Nu am bani să achit taxa judiciară de timbru ! Ce pot să fac? Dacă nu ai posibilitatea să achiți taxa de timbru și dacă îndepliniți anumite condiții, vă putem ajuta cu o cerere adresată instanței judecătorești prin care să cerem scutirea de la plata taxei de timbru sau reducerea acesteia. 
Onorariul avocatului se stabilește pentru fiecare cauză în parte, în conformitate cu dispozițiile legale care reglementează activitatea avocaților, iar câtimea acestuia are în vedere aspecte precum volumul de muncă, noutatea elementelor de drept invocate etc.

3.       Dacă fac contestație la executare se ridică poprirea? Se suspendă procedura de executare  silită? Mi se pot “trage bani” chiar dacă am depus o CONTESTAȚIE LA EXECUTARE?

Nu! Din păcate, chiar dacă ai depus o contestație la executare, poprirea nu se va ridica și vei fi supus în continuare executării silite pe parcursul procesului. 
Pentru a “bloca” executarea silită este nevoie de procedura SUSPENDĂRII EXECUTĂRII SILITE care solicitată în instanță (suspendarea se poate cere în același proces prin care se contestă executarea sau printr-o cerere separată-proces distinct. 
Pe scurt, suspendarea contestației la executare înseamnă că executorul nu îți poate lua banii până la soluționarea contestației. Suspendarea executării silite odată admisă de către instanță are efect doar în fața primei instanțe (Judecătoriei).

4.    Cât costă suspendarea executării silite? Și da, din păcate este destul de costisitoare suspendarea ...

Alături de cererea de suspendare a executării silite, trebuie plătită o taxă judiciară de timbru de 50 lei și o cauțiune care se calculează la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează:
a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei.

Totuși, există și cazuri în care cauțiunea nu este necesară și suspendarea se va dispune în mod obligatoriu de către instanță:
a)    Hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu.
b)    Înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în primă instanță
c)    Debitorul face dovada cu înscris autentic că a obținut de la creditor o amânare sau beneficiază de un termen de plată.

5.    Ce este poprirea?

În termeni simpli, POPRIREA înseamnă, în cele mai multe cazuri că vi se va reține o parte din salariu de către angajator, parte care o virează angajatorul în contul executorului judecătoresc.
TREBUIE SĂ ȘTIȚI CĂ- în condițiile în care în conturile dumneavoastră (în afara celor de salariu, indemnizație, pensie etc) se regăsesc sume de bani, executorul va putea înființa poprirea și va recupera suma pentru care a fost încuviințată executarea silită.

6.    Cât îți poate popri executorul din salariu? Care este limita până la care se poate institui poprirea?

Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)    până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)    până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Pâna la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii și până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Dacă sunt mai multe executări silite, poprirea nu poate depăși jumătate din venitul  lunar net al debitorului.
Atenție!  Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

7.    Cum pot contesta poprirea?

Prin contestație la executare în termen de 15 zile de la data când ai primit comunicarea sau înştiinţarea privind înfiinţarea popririi sau  cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din salariu.
Adresați-vă de urgență unui avocat! Trecerea termenului de 15 zile vă împiedică să contestați executarea silită chiar dacă aceasta este nelegală !!!

8.        Pot fi executat silit pentru un credit contractat în urmă cu mulți ani? 

Cel mai probabil ești executat silit în mod nelegal.
Trebuie să calculezi dacă au trecut mai mult de 3 ani de la ultima plată efectuată și dacă te afli încă în termenul de 15 zile de la data când ai primit plicul de la executorul judecătoresc să faci contestație la executare. În caz contrar, vei fi executat silit în continuare cu toate consecințele care decurg de aici: poprire, sechestru pe mașină, pe locuință etc. 
Alți factori care pot influența termenul de prescripție: scadența anticipată, eventuala cesiune de creanță către recuperatori, timpul care a trecut, plățile efectuate voluntar, durata pentru care ați contractat creditul.
Pentru a ști cu exactitate dacă termenul de prescripție este împlinit, avem nevoie de mai multe detalii. Ne puteți transmite situația dumneavoastră la secțiunea CONTACT. Click aici !

9.    Ce este prescripția?

Prescripția înseamnă că creditorul are la dispoziție un termen de 3 ani de a te executa silit și dacă trece acest termen poți cere instanței de judecată să constate prescris dreptul creditorului de a obține executarea silită doar pe calea contestației la executare în termen de 15 zile de când ai primit acasă actele de la executorul judecătoresc. 

10.     Ce se întâmplă dacă câștig contestația la executare? Îmi pot recupera banii popriți de executor?

În situația în care ați câștigat executarea silită veți putea solicita aplicarea dispozițiilor privind întoarcerea executării silite. Atenție, executorul nu vă va restitui banii în mod automat, ci doar ca urmare a admiterii cererii de către instanță.  De asemenea, în cazul în care ați fost executat silit nelegal, ca urmare a admiterii contestației la executare, veți putea solicita instanței de judecată competentă cheltuielile de judecată pricinuite, onorariul avocatului, fiindu-vă restituită inclusiv taxa judiciară achitată. 

11.    Ce este întoarcerea executării silite?

Pe scurt, se restabilește situația anterioară celei în care ai fost executat. Adică, dacă ai avut sechestru pe bunuri, ți se vor restitui și dacă ți-au fost poprite sume de bani în conturi sau ai avut poprire pe salariu, banii îți vor fi restituiți. 

12.    Dacă câștig contestația la executare ce se întâmplă dacă mașina mi-a fost vândută la licitație?

În cazul în care executarea silită s-a făcut prin vânzarea unui bun mobil, cum ar fi spre exemplu, autoturismul, ți se restuie de către creditor suma rezultată din vânzare, actualizată în funcție de rata inflației și nu vei primi mașina înapoi.

13.    Dacă a trecut termenul de 15 zile pentru contestația la executare se mai poate face ceva cu executarea silită?

Da. Poți face un angajament de plată cu creditorul inclusiv în procedura de executare silită și poprirea poate fi ridicată, iar executarea silită „înghețată”.
Este foarte important să fii asistat de către un avocat specializat în executări silite pentru că angajamentul de plată trebuie să fie în prealabil negociat și acceptat de către creditor. Poți obține o reducere a sumei de bani pe care trebuie să o plătești! Acum depinde de tine dacă alegi un avocat specializat în executări silite să te asiste pe durata procedurii de executare silită. 

14.    Sunt executat silit însă nu am semnat un contract de credit, un act de girant sau orice alt înscris prin care să mă oblig la plată? Ce fac în această situație?

În aceste cazuri, este extrem de important să depuneți, în primul rând, o contestație la executare în termenul de 15 zile în care să justificați lipsa consimțământului(a semnăturii etc) la încheierea actului în baza căruia sunteți executat silit.
În al doilea rând, vă sfătuim ca, în cazul în care apreciați că sunteți victima unei infracțiuni (fals- cineva a semnat în locul dumneavoastră; fals privind identitatea- cineva a utilizat actele de stare civilă în scopul semnării unor acte etc) să vă adresați de urgentă unității de poliție competentă. În acest sens, pentru redactarea plângerii penale, asistării și reprezetării în fața poliției, a parchetului și a instanțelor de jduecată, echipa biroului de avocatură Domocoș vă stă la dispoziție: contact avocat drept penal aici

Suntem pregătiți să vă ajutăm în orice procedură de executare silită, indiferent de complexitatea cauzei. 
Avocat executări silite Oradea   TEL: 0758 360 112
Avocat executări silite Aleșd       TEL: 0747 108 008
Avocat executări silite ONLINE