Articole/Știri - Avocat recalculare pensie 2024 Oradea/Aleșd. Avocat pensie Bihor. Avocat pensie Oradea.

Avocat recalculare pensie 2024 Oradea/Aleșd. Avocat pensie Bihor. Avocat pensie Oradea.


publicat la data 21 aug. 2024, scris de Vlad Domocos

CHESTIUNI GENERALE ȘI IMPORTANTE PE CARE TREBUIE SĂ LE CUNOASCĂ TOȚI PENSIONARII

citiți cu atenție! ( Timp mediu citire articol - 5 minute)

1.SE RECALCULEAZĂ TOATE PENSIILE DE CONTRIBUTIVITATE:
PENSIA PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ; PENSIA DE URMAȘ (prin recalcularea pensiei persoanei decedate); PENSIA DE INVALIDITATE; PENSIA COMUNITARĂ (în mod evident, pentru stagiul din România)
     *se vor recalcula și pensiile care nu sunt puse în plată la 1 Septembrie 2024!
     Atenție – pentru a putea realiza o verificare a legalității/conformității DECIZIEI DE RECALCULARE va trebui să aveți la dispoziție DECIZIA DE PENSIE ANTERIOARĂ (sau DECIZIILE, în situațiile în care sunt mai multe).
    *Exemplele din cuprinsul prezentului articol se vor referi strict la situația PENSIEI PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ- în situația în care beneficiați de o o altă formă de pensie, având în vedere posibilitatea existenței unor dispoziții speciale, vă sugerăm să ne comtactați - click aici pentru contact/ TEL 0758 360 112 Av. Vlad Domocoș.

 

 
2.MODALITATEA DE CALCUL A PENSIEI (conform L. 360/2023- RECALCULAREA-):
Pensia =(Nr. total puncte realizate + Nr. Puncte stabilitate)* 81 LEI (VPR pentru anul 2024)
     Atenție- dacă este cazul, la valoarea Pensiei se aplică penalizarea. De asemenea, peste pensiile care depășesc valoarea de 2000 LEI se aplică impozit în cuantum de 10% pentru suma care depășește 2000 LEI.
Pensia= valoarea pensiei recalculate în baza L. 360/2023.
Nr. total puncta realizate= numărul total al punctelor de pensie realizate de către beneficiarul dreptului de pensie. 
    Atenție- dacă este cazul, adunați și numărul punctelor realizate pentru perioadele lucrate după ieșirea la pensie pentru limită de vârstă.
    Atenție- de regulă, detaliul cu privire la numărul total de puncte de pensie realizat de către beneficiar se regăsește pe prima pagină a Deciziilor anterioare de pensionare la rubrică/punct “G” sau în anexele la aceste Decizii, în aceeași rubrică “G”. 
    Atenție- în mod normal, numărul total de puncta de pensie realizat de către beneficiarul dreptului la pensie nu poate fi mai mic în DECIZIA DE RECALCULARE decât cel indicat în  DECIZIA/DECIZIILE anterioare !!! Dacă sesizați o astfel de eroare va trebui să luați măsurile legale în vederea “îndreptării” acesteia.
Nr. puncte stabilitate= se acordă pentru perioadele lucrate [stagiu de cotizare contributiv realizat] de mai mari (>) de 25 ani, după cum urmează și cu respectarea următoarelor reguli:
-între 25-30 ani – se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an;
-între 31-35 ani- se acordă 0, 75 puncte pentru fiecare an;
-peste 36 ani- se acordă un punct pentru fiecare an.
     *nr. de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiuni de an.
VPR= valoarea punctului de referință.
     Atenție- pentru anul 2024 valoarea punctului de referință este de 81 LEI.
     Atenție- “indexarea pensiei” –începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi (n.n. deci începând cu anul 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

 

3.CUM SE PROCEDEAZĂ DACĂ CUANTUMUL SUMEI RECALCULATE ESTE MAI MIC DECÂT CEL ÎN PLATĂ? Veți rămâne cu cuantumul pensiei în plată, nu veți primi mai puțin!
    Atenție- dacă după recalcularea pensiei cuantumul rezultat este mai mic decât pensia în plată, veți primi în continuare suma în plată. Altfel spus, pensia în plată nu va fi redusă dacă după recalculare va rezulta un cuantum inferior.

 

4.PUNCTELE DE STABILITE
    Atenție- punctele de stabilitate se acordă pentru perioadele de timp care depășesc stagiul de cotizare contributiv realizat de 25 ani.
    Atenție- pentru a afla care este stagiul de cotizare contributiv, din stagiul total de cotizare va trebui să scădeți STAGIUL NECONTRIBUTIV și PERIOADELE ASIMILATE cum ar fi: armata, perioada studiilor superioare (în condițiile în care nu ați fost angajați în paralel), somajul (înainte de aprilie 2001), concediile medicale (până în 1 ianuarie 2006), pensia de invaliditate, stagiul suplimentar în cazul grupelor de muncă sau a condițiilor speciale, deosebite. De regulă, aceste informații le găsiți în ANEXA la Decizia de pensionare ( aproape în toate cazurile în cuprinsul pag. 2 a Deciziei de pensionare)
    Atenție-de asemenea, la calculul stagiului de cotizare contributiv nu se va adăuga perioada lucrată după ce ați ieșit la pensie pentru limita de vârstă !!!
   Rezumat: - pentru o mai bună înțelegere, STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (adică cel pentru care, în cazul în care sunt depășiți 25 de ani, se acordă punctele de stabilitate) este alcătuit din PERIOADELE LUCRATE ÎN CONDIȚII NORMALE DE MUNCĂ, PERIOADELE LUCRATE ÎN GRUPA I, GRUPA II, CONDIȚII SPECIALE, CONDIȚII DEOSEBITE, deci armata, perioada studiilor superioare (în condițiile în care nu ați fost angajați în paralel), somajul (înainte de aprilie 2001), concediile medicale (până în 1 ianuarie 2006), pensia de invaliditate, stagiul suplimentar în cazul grupelor de muncă sau a condițiilor speciale sau deosebite, perioada în care ați muncit după ieșirea în pensie pentru limită de vârstă NU SE VOR LUA ÎN CALCUL PENTRU STABILIREA PUNCTELOR DE STABILITATE.

 

5.CUM POT VERIFICA DACĂ DECIZIA DE RECALCULARE ESTE CORECTĂ?
1. verificați dacă DECIZIA DE RECALCULARE a pensiei cuprinde NUMĂRUL DE PUNCTE TOTALE REALIZATE (trebuie să corespundă cu nr de puncte din ultima Decizie)-
     *Atenție – DECIZIILE DE RECALCULARE A PENSIILOR NU AU LUAT ÎN CONSIDERARE “VENITURILE NEPERMANENTE”- calculul acestora se va face ulterior lunii septembrie 2024 – se va emite o nouă Decizie.
2.Verificați dacă STAGIUL CONTRIBUTIV REALIZAT (cel pentru care se acordă punctele de stabilitate dacă depășește 25 ani) a fost corect calculat (verificând Decizia anterioară de pensie, veți scădea din STAGIUL TOTAL perioadele de STAGIU NECONTRIBUTIV ȘI PERIOADE ASIMILATE (vezi punctul 4 pentru explicații).
3.Verificați dacă calculul matematic a fost realizat corect (adică dacă suma punctelor realizate+punctele de sabilitate)*81 LEI (VPR)= pensia înscrisă în Decizie.

 

6.CE POT SĂ FAC DACĂ DECIZIA DE RECALCULARE A PENSIEI ESTE GREȘITĂ? CUI MĂ ADRESEZ?
     Atenție- dpdv legal, Legea prevede faptul că, CONTESTAȚIILE ÎMPOTRIVA DECIZIILOR DE PENSIONARE (inclusiv a celor privind RECALCULAREA) se depun în termen de 45 de zile de la comunicare la instanța competentă (Tribunalul de la domiciliul beneficiarului dreptului de pensie). DECIZIILE CARE NU SUNT CONTESTATE ÎN ACEST TERMEN DE 45 DE ZILE SUNT DEFINITIVE -mare atenție !!!
     Atenție- din punctul nostru de vedere, SINGURA MODALITATE LEGALĂ prin care puteți obține ANULAREA DECIZIEI DE RECALCULARE este cea judecătorească. 
Conform unor informații care circulă în mediul online, persoanelor le-a fost sugerat să se prezinte la Casele Județene/Teritoriale de Pensii pentru discutarea eventualelor neconcordanțe/greșeli. 
Vă atragem atenția asupra faptului că, aveți posibilitatea de a vă prezenta la Casele Județene/Teritoriale de Pensii în vederea discutării problemei întâmpinate respectiv veți putea solicita primirea în audiență. De asemenea, vă sugerăm că, pentru a merita efortul, ar fi oportun să solicitați Caselor de Pensie BULETINUL DE CALCUL corespunzător Decizie. Mare atenție însă, pentru că, chiar cu riscul de a repeta informația, dacă problema dumneavoastră nu este rezolvată “amiabil” de personalul Caselor de Pensii în termenul de 45 de zile de la primirea comunicării DECIZIEI (ATENȚIE-SE ARE ÎN VEDERE DATA POȘTEI/DATA ÎNSCRISĂ PEPLIC/ PV DE COMUNICARE), nu vă veți mai putea adresa instanței de judecată, DECIZIA DE PENSIE VA RĂMÂNE DEFINITIVĂ.

Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la numărul de telefon: 0758 360 112 Av. Vlad Domocoș
Consultațiile juridice vor avea loc la sediul BIROULUI DE AVOCATURĂ DIN ORADEA sau ALEȘD.
Progamarea se face la numărul de telefon: 0758 360 112 Av. Vlad Domocoș 

Avocat Oradea recalculare pensie Legea 360/2023.
Avocat Aleșd recalculare pensie Legea 360/2023.