Articole/Știri - Am condus fără permis, beat sau drogat și am omorât una sau mai multe persoane? Ajung la închisoare?

Am condus fără permis, beat sau drogat și am omorât una sau mai multe persoane? Ajung la închisoare?


publicat la data 22 iul. 2023, scris de Vlad Domocos

SFATUL AVOCATULUI!
NU CONDUCEȚI BĂUȚI, DROGAȚI, FĂRĂ PERMIS SAU CU PERMISUL SUSPENDAT, ANULAT SAU REȚINUT ! PUTEȚI AJUNGE DIRECT ÎN PENITENCIAR !


I.    CONDUCEREA (pe drumurile publice  a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier):
    FĂRĂ A POSEDA PERMIS DE CONDUCERE;
    CU UN PERMIS NECORESPUNZĂTOR CATEGORIEI;
    PERMIS ANULAT;
    PERMIS RETRAS;
    PERMIS- SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE.
               
II.    CONDUCEREA (pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere):  
    SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI;
    SUB INFLUENȚA UNOR SUBSTANȚE PSIHOACTIVE.

DACĂ AȚI CONDUS ÎN UNA DINTRE SITUAȚIILE SUS DESCRISE ȘI AȚI PROVOCAT UN ACCIDENT DE CIRCULAȚIE CU VICTIMĂ SAU VICTIME (accident în urma căruia s-a produs decesul uneia sau a mai multor persoane), JUDECĂTORUL ESTE OBLIGAT SĂ VĂ TRIMITĂ LA ÎNCHISOARE. 

PENTRU ACCIDENTELE DE CIRCULAȚIE PRODUSE ULTERIOR DATEI DE 13 IULIE 2023 (în condițiile descrise mai sus) NU VEȚI  MAI PUTEA BENEFICIA DE SUSPENDAREA EXECUTĂRII PEDEPSEI (sau de aplicarea unui regim de executare al pedepsei mai blând ...), FIIND OBLIGAȚI SĂ EXECUTAȚI PEDEASPA ÎN REGIM PRIVATIV DE LIBERTATE ÎN SISTEMUL PENITENCIAR.

La data de 10 IULIE 2023 a fost publicată în M. Of. al României Legea nr. 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (cunoscută în spațiul public sub numele de “Legea Anastasia”)
Conform articolului unic al acestui act normativ, art. 91 din Codul penal se completează prin adăugarea unui nou alineat (3^1), după cum urmează: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336.

Deși din punct de vedere al practicii judiciare lucrurile sunt departe de a se fi cristalizat, cel mai probabil, producerea unui accident de circulație în circumstanțele arătate va avea ca urmarea imediată reținerea conducătorului și formularea de către parchet a unei propuneri de arestare preventivă.

Avocații Biroului de avocatură Domocoș oferă asistență juridică și reprezentare în dosare penale având ca obiect infracțiuni la regimul rutier.

Sunteți implicat într-un evenniment rutier nefericit? Contactați de urgență un avocat :

Avocat Oradea
 Avocat Aleșd 

Avocat ONLINE