Articole/Știri - Am cazierul „pătat”. Despre reabilitare sau "ștergerea mențiunilor" din cazierul judiciar

Am cazierul „pătat”. Despre reabilitare sau "ștergerea mențiunilor" din cazierul judiciar


publicat la data 25 nov. 2021, scris de Vlad Domocos

1.    Ce este reabilitarea?
     Reabilitarea este o cauză care înlătură toate consecințele condamnării unei persoane care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală și operează cu privire la toate condamnările suferite de o persoană (nu există reabilitare parțială).

2.    De câte feluri este reabilitarea? Reabilitarea de drept și reabilitarea judecătorească.
     Reabilitarea poate fi de drept (pentru condamnări de o gravitate mai redusă) sau judecătorească (se acordă la cerere). 
     Reabilitarea de drept are loc atunci când ai fost condamnat la pedeapsa amenzii, la o pedeapsă cu închisoarea care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani nu ai săvârșit o altă infracțiune.
Reabilitarea judecătorească se acordă numai la cererea condamnatului, de către instanța de judecată, după ce se împlinesc următoarele termene:
a)    4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b)    5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c)    7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d)    10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
! Termenul de reabilitare judecătorească se calculează în raport de pedeapsa cea mai grea ce intră în componența pedepsei rezultante ca urmare a cumulului juridic sau aritmetic (Î.C.C.J., dec. nr. 3/2009, M. Of. nr. 393 din 10 iunie 2009).

3.    Cum calculez dacă termenul de reabilitare este împlinit?
     Termenul de reabilitare se socotește de la data la care a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data la care aceasta s-a prescris. Totuși există anumite particularități pe care trebuie să le ai în vedere atunci când calculezi termenul de reabilitare. Noi te putem ajuta să îl calculezi corect și să știi dacă ești în drept de a formula cerere de reabilitare. Click aici ! Te putem ajuta noi ! 

4.    Care sunt condițiile reabilitării judecătorești
     În primul rând, trebuie să fie împlinit termenul de reabilitare judecătorească prevăzut la răspunsul de la întrebarea nr. 2. În al doilea rând, trebuie să cunoști că reabilitarea judecătorească se va dispune dacă ai achitat integral cheltuielile de judecată și despăgubirile civile la care ai fost condamnat, cu excepția situației în care facem dovada că nu ai avut posibilitatea să le achiți sau partea civilă a renunțaț explicit și voluntar la despăgubiri. În treilea rând, este important ca în termenul de reabilitare judecătorească să nu fi săvârșit o altă infracțiune. 

5.    Ce beneficii ne aduce reabilitarea?
      Toate consecințele juridice ale unei condamnări vor înceta, iar în situația în care, după reabilitare săvârșești o nouă infracțiune, nu se va reține starea de recidivă. 

6.    Pot da examen pentru obținerea permisului de conducere dacă am cazier? Cum mă afectează mențiunile din cazierul judiciar?

    În primul rând, trebuie să facem diferența între o persoană care nu a obținut permisul de conducere până la momentul condamnării și o persoană care a avut permis de conducere, dar al cărei permis a fost anulat. 
    În prima situție, devin incidente dispozițiile art. 24 alin. 6 din Codul Rutier: „Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).”  Dacă te afli în această situație, pentru a te putea prezenta la examenul pentru obținerea permisului de conducere, este necesar să intervină reabilitarea. 
Dacă spre exemplu, condamnarea este pentru infracțiunea de amenințare, abandon de familie etc. înscrierile din cazier (cazierul „pătat”) nu reprezintă o piedică pentru obținerea unui permis de conducere. 
    Dacă te afli în a doua situație, trebuie să cunoști prevederile art. 116 din Codul Rutier: ”Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a)    au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b)    a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c)    a intervenit amnistia;
d)    interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
    În această din urmă situație, nu trebuie să aștepți să intervină reabilitarea sau să soliciți reabilitarea pentru a obține un nou permis de conducere. Totuși, mențiunile din cazierul judiciar îți pot pune bețe în roate la angajare.

7.    Mă pot angaja dacă am mențiuni în cazierul judiciar? 
     Depinde. Chiar dacă există unele excepții în domeniul privat, înscrierile în cazier vor cântări decisiv de cele mai multe ori în cadrul procedurilor de selecție, astfel încât, în condițiile în care sunt îndeplinite cerințele legii, avocații Biroului de avocată DOMOCOȘ LAW recomandă parcurgerea procedurii reabilitării. Pentru mai multe informații click aici.