Articole/Știri - AI FOST VICTIMA UNEI INFRACȚIUNI ? IATĂ CE TREBUIE SĂ CUNOȘTI ! (I)

AI FOST VICTIMA UNEI INFRACȚIUNI ? IATĂ CE TREBUIE SĂ CUNOȘTI ! (I)


publicat la data 24 nov. 2021, scris de Vlad Domocos

În cuprinsul secțiunii ÎNTREBĂRI FRECVENTE. RĂSPUNSUL NOSTRU, avocații Biroului DOMOCOȘ LAW își propun să răspundă,  în mod punctual, întrebărilor frecvente și curiozităților incidente în materia plângerii (penale) și/sau prealabile.

  • Cum pot sesiza organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unei infracțiuni ?

În cazul în care ați fost victima (persoană fizică sau persoană juridică) unei infracțiuni cu privire la care organele de urmărire penală nu s-au sesizat din oficiu ( accidente auto etc) sau ca urmare a actelor încheiate de către organele de constatare (infracțiuni flagrante etc) veți putea sesiza ( încunoștința) organele de urmărire penală prin intermediul PLÂNGERII (PENALE).

  • Este obligatoriu să apelez SUU 112 sau să mă prezint de urgență la cea mai apropiată secție de poliție ? Este suficient să prezint oral plângerea sau trebuie să o formulez obligatoriu în scris ?

    Plângerea (penală) se poate face:


1.ÎN SCRIS, personal sau prin mandatar special. Aceasta se poate depune la organul de urmărire penală competent sau la parchet. De asemenea, plângerea ( care trebuie să cuprindă anumite elemente obligatorii !), semnată de către persoana vătămată, poate fi transmisă organului de urmărire panală sau parchetului prin intermediul serviciilor poștale.
Astfel cum am arătat, nu este obligatoriu să sesizați serviciul unic de urgență 112 sau să vă prezenați de urgență la cea mai apropiată secție de poliție, însă, în funcție de specificul infracțiunii, de cele mai multe ori, trecerea unui interval de timp semnificativ poate duce la alterarea materialului probatoriu sau la imposibilitatea administrării acestuia în condițiile legii [ex. (1) evidențierea urmelor papilare (amprenetelor) pe diferite materiale suport în cazul infracțiunilor de furt, tâlhărie etc; (2) evidențierea materialului probatoriu în condiții exreme ( intemperii, vânt, ninsoare, vijelii etc) în cazul infracțiunilor contra vieții, sănătății etc).
     Pot formula plângerea în formă electronica ? 
     Atenție!!!- Plângerea transmisă în formă electronica îndeplinește condițiile solicitate de către lege numai dacă această este certificată prin semnătură electronica. 


2.ORAL, fiind consemnată într-un process-verbal de către organul care o primește.
Pentru sfaturi utile în funcție de specificul infracțiunii, solicită, imediat ce ai aflat despre săvârșirea unei infracțiuni, părerea unui avocat: Click aici.

 

  • Este obligatoriu să sesisez organele într-un termen de 3 luni ? Cum recunosc aceste "situații"?

     Sesizarea organelor de urmărire penală este obligatoriu a fi realizată într-un termen de 3 luni de la data în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea acestei fapte doar în cazul acelor infracțiuni pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere ( ex. lovirea sau alte violențe; vătămarea corporală din culpă; amenințarea; hărțuirea etc). În situația în care textul (sau norma de trimitere referitoare la un anumit text legal) cuprinde sintagma:“Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate ” sunteți în prezența dispozițiilor care reclama introducerea plângerii în termenul de 3 luni calculate de la momentul în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea infracțiunii !!!.

ATENȚIE !!! ÎN SITUAȚIA ÎN CARE PLÂNGEREA PREALABILĂ ESTE TARDIV INTRODUSĂ ( după expirarea celor 3 luni calculate de la momentul în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea infracțiunii), organul de urmărire penală va pronunța o soluție obligatorie de CLASARE în cauză.

  •      Infracțiunea nu se urmărește la plângere prealabilă. În cât timp pot să introduce plângerea? 

    În situația în care plângerea nu trebuie făcută în termenul de 3 luni, o veți putea introduce în interiorul termenului de prescipție. Contactează un avocat pentru a afla dacă termenul de prescripție s-a împlinit.

  •      Ce se întâmplă dacă am transmis plângerea unui alt organ de urmărire penală decât cel competent ? Am făcut o greșeală?

     Plângerea greșit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanța de judecată va fi transmisă, pe cale administrativă, organului judiciar competent. 
     Nu, nu ai făcut o greșeală, însă va trebui să aveți în vedere faptul că, în mod automat, durata de rezolvare a plângerii va include și timpul necesar efectuării procedurii administrative.

  •      Poate formula o altă persoană plângere în favoarea mea?

     PLÂNGEREA – se poate face:

  •    Personal
  •    Prin mandatar (împuternicit) cu procură specială
  •    De către unul dintre soți pentru celălalt soț
  •    De către copilul major pentru părinți

     PLÂNGEREA PREALABILĂ – se poate face:

  • Personal
  • Prin mandatar (îmăuternicit) cu procură specială.

 

  •      Un minor sau un interzis judecătoresc a fost victima unei infracțiuni. Pot depune aceste persoane plângere ?

     Da. În mod evident, atât minorilor cât și persoanelor puse sub interdicție judecătorească li se recunoaște dreptul de a formula plângere, după cum urmează:

  • În cazul persoanelor lipsite de capacitate de exercițiu ( minorii sub 14 ani și persoanele puse sub interdicție judecătorească)- PLÂNGEREA SE FACE DE CĂTRE REPREZENTANȚII LEGALI AI ACESTORA.
  • În cazul persoanelor având capacitate restrânsă de exercițiu -PLÂNGEREA SE DEPUNE DE CĂTRE ACESTE PERSOANE CU ÎNCUVIINȚAREA PERSOANELOR PREVĂZUTE DE CĂTRE LEGEA CIVILĂ.

Pentru detalii suplimentare, avocații Biroului de avocatură DOMOCOȘ LAW vă stau la dispoziție. Click aici pentru contact !