Articole/Știri - AI FOST AMENDAT DE CĂTRE DSP PENTRU NECOMPLETAREA FORMULARULUI DE LOCALIZARE A PASAGERILOR LA INTRAREA ÎN ȚARĂ (PLF)? AFLĂ CE TREBUIE SĂ FACI !!!

AI FOST AMENDAT DE CĂTRE DSP PENTRU NECOMPLETAREA FORMULARULUI DE LOCALIZARE A PASAGERILOR LA INTRAREA ÎN ȚARĂ (PLF)? AFLĂ CE TREBUIE SĂ FACI !!!


publicat la data 13 ian. 2022, scris de Vlad Domocos

1.Date privind legea:
La data de 15.12.2021 a fost publicată în M. Of. nr. 1190 OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.
Astfel, în vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără a deține formularul completat cu cel mult 24 de ore anterior au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România în maximum 24 de ore de la intrarea în țară.
Conform dispozițiilor art. 5 din OUG nr. 129/2021, chiar dacă OUG a intrat în vigoare la data publicării în M. Of., dispozițiile art. 4 alineat 1, cele care reglementează sancțiunea aplicabilă în cazul nerespectării intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în M. Of., adică data de 25.12.2021, astfel încât, persoanele care au intrat în țară în perioada 15.12.2021-24.12.2021 nu vor putea fi sancționate contravențional în baza OUG 129/2021. 


2.Ce trebuie să fac? 
Dacă ați fost sancționați (asemenea altor mii de cetățeni), vă recomandăm să formulați plângere contravențională în termen de 15 zile de la data comunicării (vezi data înscrisă pe plicul în care ți-a fost comunicat PV-ul). Te putem ajuta noi ! 


3.Dacă achit contravaloarea amenzii se consideră recunoscută contravenția ?
NU ! Nu se va considera recunoscută contravenția.
Având în vedere faptul că în termen de 15 zile veți putea achita jumătate din minimul prevăzut de OUG în cazul amenzii (1000 LEI) vă sfătuim să achitați contravaloarea. Altfel, la expirarea celor 15 zile, veți datora întreaga sumă.
În situația în care ca urmare a admiterii plângerii contravenționale formulate procesul verbal de constatare și sancționarea a contravenției va fi anulat sau sancțiunea amenzii va fi înlocuită cu avertismentul, suma de bani achitată cu titlu de amendă vă va fi restituită în baza hotărârii judecătorești definitive (legalizate).


4.În cazul în care se anulează procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției, voi putea solicita și onorariul achitat avocatului sau taxa de timbru ?
Da. În condițiile în care procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției va fi anulat de către instanța competentă, veți putea solicita cu titlu de cheltuieli de judecată și suma corespondentă taxei de timbru judiciar precum și suma achitată cu titlu de onorariu către avocat.
Atenție: în situația în care amenda va fi înlocuită cu avertismentul, se vor putea solicita sumele cu titlu de cheltuieli de judecată însă va rămâne la aprecierea judecătorului cauzei soluționarea precum și cuantumul.

CONTACTEAZĂ UN AVOCAT SPECIALIZAT Click aici. 
av. Domocoș Vlad Ionuț 0758 360 112 
av. Domocoș Larisa Gabriela 0747 108 008